Erik Bojničan Zo Slovenska Zo Slovenska

Minister vnútra: Časť vojakov čaká výcvik, budú hliadkovať s políciou

Slovensko už vyčlenilo vojakov, ktorí sa zúčastnia výcviku, aby následne mohli hliadkovať spolu s políciou. V diskusnej relácii RTVS o 5 minút 12 to uviedol minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Ilustračný obrázok k článku Minister vnútra: Časť vojakov čaká výcvik, budú hliadkovať s políciou
Zdroj: TASR

Ako minister vnútra dodal, v rámci bezpečnostných opatrení by sa personálne mali posilniť aj ďalšie zložky polície či armády. „Vyčlenili sa útvary ministerstva obrany, z ktorých vojaci budú pripravovaní, školení a cvičení na spoločné hliadky s policajným zborom,“ priblížil Kaliňák. Šéf rezortu vnútra taktiež uviedol, že výcvikom podľa nových pravidiel bude musieť prejsť napríklad zbor väzenskej a justičnej stráže či colná správa. Malo by dôjsť aj k navýšeniu počtu vojakov v 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny. Taktiež k posilneniu tímov boja proti terorizmu v SIS, na ministerstve vnútra, či protiteroristického komanda Lynx.

Kaliňák uviedol, že do bezpečnostných opatrení je zapojených takmer 10.000 policajtov v jednotlivých zmenách a aj tu je podľa neho potrebné personálne posilnenie. „Práve s určitým navýšením počtov máme šancu ten bezpečnostný štandard udržať dlhodobo v prípade, že bude nevyhnutné, aby sme takto mohli pružne reagovať bez toho, aby sme likvidovali všetky fyzické sily, ktoré ľudia majú,“ doplnil.

„Potrebujeme lepšiu kooperáciu bezpečnostných zložiek,“ zdôraznil na margo bezpečnostných opatrení Martin Fedor z mimoparlamentnej strany #Sieť. Ako dodal, vidí priestor v tom, aby rezorty vnútra a obrany pri téme bezpečnosti užšie spolupracovali. „Ministerstvo obrany má zložku tzv. vojenskej polície. Samozrejme by to muselo prejsť obrovskou reformou a legislatívnymi zmenami. Ale ktorá by mohla byť dobrou súčasťou spoločného postupu v prípade ohrozenia, ako sme teraz svedkami,“ vysvetlil Fedor. Taktiež súhlasí s tým, že policajti a vojaci by mohli hliadkovať spoločne alebo zabezpečovať niektoré typy stráženia.

Obaja sa v diskusii dotkli aj medializovanej informácie o ďalšom spise Gorila 2 s prepismi rozhovorov z roku 2006 až 2012. „Ja si myslím, že polícia ku každému materiálu pristupuje tak, ako keby bol autentický. Každý materiál podrobne preštuduje. Ak tam nájde známky, že by tam mohli byť nejaké zmienky o trestnej činnosti, alebo podľa tohto návodu by sa mohlo postupovať, určite nejaké vyšetrovanie začnú,“ uviedol Kaliňák.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM