Aktualizované Zo Slovenska

Minister vnútra vyhlásil zvýšený stupeň teroristického ohrozenia

V súvislosti s utorkovými (22.3.) útokmi v Bruseli, a tým spojenou zhoršenou bezpečnostnou situáciou v Európe, vyhlásil od dnešného dňa minister vnútra SR Robert Kaliňák druhý - zvýšený stupeň teroristického ohrozenia na území Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Minister vnútra vyhlásil zvýšený stupeň teroristického ohrozenia
Zdroj: TASR

Informovalo o tom Oddelenie komunikácie a prevencie Kancelárie prezidenta Policajného zboru SR s tým, že Slovensko v tejto chvíli nie je konfrontované s priamou hrozbou teroristického ú­toku.

Kedy sa vyhlasuje druhý stupeň?

Minister vnútra vyhlásil druhý – zvýšený stupeň teroristického ohrozenia na území SR na základe odporúčania expertnej skupiny na koordináciu výmeny a analýzy informácií i spolupráce v oblasti boja proti terorizmu, vytvorenej pri výbore Bezpečnostnej rady SR pre koordináciu spravodajských služieb a Rady Národného bezpečnostného analytického centra.

Druhý stupeň teroristického ohrozenia sa podľa komunikačného oddelenia Kancelárie prezidenta Policajného zboru SR vyhlasuje, ak v niektorom z členských štátov Európskej únie alebo Organizácie Severoatlantickej zmluvy došlo k pokusu, alebo k dokonaniu trestného činu terorizmu a sú možné súvislosti, či dopady tohto aktu so Slovenskom, jeho občanmi i záujmami. „Pričom trestný čin terorizmu voči Slovenskej republike je málo pravdepodobný, avšak nie je možné ho celkom vylúčiť,“ skonštatovalo komunikačné oddelenie.

Zahynulo najmenej 34 ľudí

Druhý – zvýšený stupeň teroristického ohrozenia sa vyhlasuje aj vtedy, ak dôjde k vyhláseniu rovnakej, alebo vyššej úrovne teroristického ohrozenia v ďalších členských štátoch Európskej únie a Organizácie Severoatlantickej zmluvy. Taktiež v prípade vyhlásenia rovnakej, alebo vyššej úrovne teroristického ohrozenia v iných krajinách, pričom tam vykonaný trestný čin terorizmu môže mať dopad, alebo súvisieť so Slovenskou republikou, jej občanmi či jej záujmami.

Hlavným mestom Belgicka v utorok otriaslo niekoľko výbuchov. Zasiahli stanicu metra Maelbeek v centre Bruselu, ktorá sa nachádza neďaleko štvrte, kde sú sústredené európske inštitúcie, a taktiež bruselské letisko Zaventem. Pri útokoch zahynulo najmenej 34 ľudí a ďalších približne 250 osôb utrpelo zranenia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM