Správy

Ministerka Denisa Saková v Prešove: Ocenila hasičov zasahujúcich po výbuchu plynu

Troch hasičov, ktorí zasahovali po výbuchu plynu v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove, vo štvrtok ocenila ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD).

Ilustračný obrázok k článku Ministerka Denisa Saková v Prešove: Ocenila hasičov zasahujúcich po výbuchu plynu
15
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko

Poďakovala sa tiež všetkým zasahujúcim. Podľa jej slov bol zásah zvládnutý.

Dostali medaily

Medailu dostali za profesionálne zvládnutie mimoriadnej udalosti veliteľ čaty Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (OR HaZZ) v Prešove Peter Bartoš, veliteľ družstva hasičskej stanice so sídlom v Prešove Tomáš Domen a hasič záchranár-špecialista hasičskej stanice v Prešove Kamil Hoško.

„Veliteľ zásahu, pán Bartoš, bol zodpovedný za všetky správne rozhodnutia, ktoré na mieste zásahu vykonával. Pomohlo to zachrániť veľmi veľa ľudských životov, ktoré hasiči počas zásahu evakuovali z horiacej bytovky.“

„Zároveň som ocenila dvoch hasičov, ktorí pod hrozbou toho, že stratia vlastný život, sa výťahovou šachtou bez istenia šplhali až na ôsme poschodie, aby dávali inštrukcie ľuďom, ktorí boli v bytovke.“

„Pre všetkých, ktorí zasahovali, či to boli profesionálni hasiči, dobrovoľní hasiči, príslušníci Horskej záchrannej služby, policajti, vojaci, samaritáni a záchranári, máme jednu veľmi milú povinnosť, ktorú sme pre nich pripravili v januári v Bratislave,“ uviedla Saková.

Ako zdôraznila, každé rozhodnutie počas tragédie prišlo včas, bolo triezvo praktické, rozumné a najlepšie, ktoré mohli záchranné zložky urobiť.

Na stanici boli smutní

„Mrzí ma, ak sa v médiách vyjadrujú a hodnotia veci pseudoodborníci, ktorí stoja za páskou a sú od miesta výbuchu pol kilometra. Pritom presne hodnotia, čo je potrebné urobiť,“ povedala Saková s tým, že stojí za svojimi kolegami.

„Veľmi ma mrzí, že skutočne po tom celom zásahu, ktorý spravili vysoko profesionálne, sedeli na hasičskej stanici a boli smutní z toho, že nie sú naši hrdinovia, ale naopak, že verejnosť ich kritizuje.“

„Pokiaľ to takto pôjde ďalej, tak nebudú svoju prácu vykonávať s takým nadšením a sebamotiváciou, ako ju vykonávajú dnes. Nie je to ich zamestnanie, ale berú to ako životné poslanie,“ vysvetlila Saková.

Po výbuchu plynu na mieste podľa jej slov zasahovalo 90 profesionálnych hasičov a 26 dobrovoľných hasičov.

„Ďalej približne 100 príslušníkov Policajného zboru. Myslím si, že to bolo okolo 15 príslušníkov Horskej záchrannej služby. Na mieste boli aj zdravotníci, samaritáni, príslušníci Červeného kríža, ale tam tie presné počty neviem,“ doplnila šéfka rezortu vnútra.

Kedy budú demolovať

Do Prešova má prísť z Česka technika so 67-metrovým ramenom, ktorá bude demontovať vrchné poschodia poškodeného bytového domu.

„Keďže ide o nadrozmerný náklad, nie je to také jednoduché. Demolovať sa bude môcť hneď, ako sa stroj postaví. Pôvodný odhad termínu bol v piatok (13. 12.) ráno, ale pokiaľ viem, vyskytli sa komplikácie s transportom, takže to bude o niekoľko hodín neskôr,“ povedala primátorka Prešova Andrea Turčanová.

Zábery z návštevy Prešova ministerky Sakovej nájdete vo fotogalérii.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Ocenila zásah hasičov: Ministerka Denisa Saková v Prešove v OBRAZOCH
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM