Peter Simon Správy

Ministerka kultúry o Krásnej Hôrke: Do troch rokov by mohla byť sprístupnená, FOTO a VIDEO

Do troch rokov by hrad Krásna Hôrka v Rožňavskom okrese mohol byť zrekonštruovaný a sprístupnený verejnosti, uviedla ministerka kultúry Ľubica Laššáková počas návštevy Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Betliar i samotnej Krásnej Hôrky.

Ilustračný obrázok k článku Ministerka kultúry o Krásnej Hôrke: Do troch rokov by mohla byť sprístupnená, FOTO a VIDEO
32
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

„Z hradu mám rôznorodé pocity. V tých časoch, keď som tu sprevádzala ako študentka, tak to bol hrad, ktorý si pamätáme. Bol krásny, boli tu úžasné historické artefakty. Teraz sú steny prázdne, niekde vidieť stopy požiaru, aj keď treba povedať, že sa naozaj urobil kus práce,“ podotkla Laššáková s tým, že hrad je jednou z jej pracovných priorít.

Dodala, že doterajšia rekonštrukcia Krásnej Hôrky štát nestála nič, pretože všetky záležitosti sa financovali z poistky. „Pokiaľ to bude potrebné, štát potrebné prostriedky vyčlení,“ prisľúbila ministerka.

Viac vyjadrení nájdete v našom videu! Pozrite si aj desiatky fotiek priamo z hradu Krásna Hôrka v našej galérii.

Rekonštrukčné práce podľa nej trochu komplikuje a zdržiava situácia s predchádzajúcimi projektantmi. SNM totiž vlani odstúpilo od zmluvy o vypracovaní architektonickej štúdie revitalizácie hradu, nakoľko podľa jeho predstaviteľov nenaplnila ich očakávania. Inštitúcia zároveň zriadila vlastné samostatné projekčné oddelenie, ktoré sa zaoberá prioritne Krásnou Hôrkou.

„Má už svoje prvé úspechy. Vieme hovoriť o tom, ako chceme, aby vyzerala Krásna Hôrka o pár rokov. V súčasnosti sme vyhlásili verejné obstarávanie na EIA, ktorá by mala byť hotová približne do februára budúceho roka, ak všetko pôjde bez problémov. To bude taký náš odrazový mostík, od ktorého budeme pokračovať v ďalších fázach,“ konštatoval na margo obnovy hradu riaditeľ SNM Branislav Panis.

Ako pre náš web doplnila zástupkyňa riaditeľa betliarskeho múzea Tímea Mátéová, nový projekčný tím rieši komplexnú obnovu, to znamená, že v týchto dňoch riešia aj podhradie, riešia inžinierske siete a podobne. „Samozrejme ešte na hrade prebiehajú aj reštaurátorské práce takmer nepretržite od roku 2012, 2014. Momentálne sa práve reštauruje aj hradná kaplnka. Ľudia z dediny vidia, že sa nehýbe žeriav a myslia si, že sa nič nerobí, ale to nemôžem potvrdiť, keďže prebiehajú reštaurátorské práce a taktiež konzervátorské práce. Jednak v našich reštaurátorských dielňach, ale taktiež niektoré práce sú zadávané externe. Ide o rôzne nábytky, textílie, proste zbierkový fond, ktorý bude na Krásnej Hôrke prezentovaný raz, keď hrad otvoríme,“ hovorí zástupkyňa riaditeľa.

Podľa Mátéovej sa chystá aj odstránenie sute, ktorá sa nachádza v okolí hradu. „Je to vlastne stavebný materiál, ktorý bol počas rekonštrukcie hradu od roku 1964 do 1989 vyhadzovaný z okien a tie nánosy tu zostali do dnešných dní. Jeho odstraňovaním sa budeme zaoberať v najbližších týždňoch a mesiacoch. Taktiež prebiehajú aj niektoré archeologické doskúmania hradu, takže naozaj sa na tej Krásnej Hôrke robí. Uvidíme ako pôjdu práce, či nebudeme mať nejaké komplikácie. Dúfam, že sa ten hrad otvorí čím skôr,“ spresnila na záver pre náš web.

Zdroj: Dnes24.sk
Obrazom: Kontrolný deň na Krásnej Hôrke za prítomnosti ministerky kultúry
32
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM