Lucia Lauková Správy

Ministerka Lubyová tvrdí, že vysokoškolské internáty čaká obnova za milióny eur

Dobré správy pre vysokoškolákov. Na opravu internátov vysokých škôl by mali ísť podľa ministerky Martiny Lubyovej milióny eur.

Ilustračný obrázok k článku Ministerka Lubyová tvrdí, že vysokoškolské internáty čaká obnova za milióny eur
Zdroj: TASR

Už v tomto školskom roku pôjdu do obnovy internátov vysokých škôl (VŠ) milióny eur. V relácii RTVS O 5 minút 12 to prisľúbila ministerka školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR Martina Lubyová (nominantka SNS). Odvolala sa pritom na aktuálnu politickú dohodu v koalícii.

Do internátov pôjde viac

Zdôraznila, že objem prostriedkov, ktoré sa použijú, bude oveľa vyšší ako suma 2,5 milióna eur, ktorú rezort dal do obnovy vysokoškolských internátov v rokoch 2015–2017. Konkretizovať sumu nechcela. „Mám niečo predrokované, v pondelok (29.1.) sa o tom opäť budeme rozprávať s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD),“ informovala.

Peniaze z eurofondov

Na otázku, či sa naplnia sľuby Roberta Fica (Smer-SD) o 50 miliónoch eur na opravu vysokoškolských internátov do konca aktuálneho volebného obdobia, odpovedala, že sa nemôže vyjadrovať k sľubom niekoho iného. Poukázala však na to, že na obnovu kampusov bude možné použiť i eurofondy v rámci programu EPC (Efektívne využitie energie) použiteľné pre zníženie energetickej náročnosti budov.

"Tiež sú to desiatky miliónov eur,“ uviedla ministerka s upozornením, že program sa začína v auguste tohto roka, vyzvala vedenie vysokých škôl, aby sa zaoberali prípravou projektov, v ktorých sa o zdroje z EPC možno uchádzať.

Dôstojné ubytovanie

Do riešenia obnovy vysokoškolských internátov podľa ministerky v najbližších rokoch výrazne vstúpi aj demografický vývoj so znižujúcim sa počtom vysokoškolákov i očakávaná optimalizácia siete škôl. „Budeme sa snažiť o to, aby sme tým, ktorí vysokoškolský internát budú potrebovať, zabezpečili dôstojné ubytovanie,“ povedala ministerka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM