Správy

Ministerka Matečná bude čeliť odvolávaniu na budúci štvrtok

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) bude čeliť opozičnému pokusu o odvolanie z funkcie na budúci štvrtok 24. mája od 9.00 h.

Ilustračný obrázok k článku Ministerka Matečná bude čeliť odvolávaniu na budúci štvrtok
Zdroj: TASR

Na tento termín zvolá mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR predseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

Návrh na odvolanie Matečnej podali opozičné strany SaS, OĽaNO a Sme rodina vo štvrtok podvečer. Predseda parlamentu musí zvolať plénum do siedmich kalendárnych dní od podania návrhu. Na odvolanie Matečnej z postu ministerky pôdohospodárstva opozícia nemá dostatok hlasov.

Predstavitelia opozície Matečnej vyčítajú, že v tejto funkcii, ale aj v tej predošlej ako šéfka Slovenského pozemkového fondu, mnohonásobne zlyhala. Pripomínajú okrem iného aj problémy s kradnutím pôdy farmárom, na ktorej roky hospodárili, tiež krádeže úrody poľnohospodárom a fyzické útoky na nich. Dôvody na odvolanie priblíži opozícia na piatkovej tlačovej konferencii.

Matečná, ktorú kritizoval aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár, obvinenia odmieta. Zároveň oznámila, že zmluvy vo výzve na eurofondové podpory investícií do vytvárania a rozvoja nepoľnohospodár­skych činností budú znovu prehodnotené. V konaní opozície vidí politikárčenie, ktoré odmieta. Ministerky sa nedávno zastal aj premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) a šéf SNS a parlamentu Danko.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM