ELA Správy

Ministerské Vianoce: U Matečnej ekologické, Kamenický so štetcami, Laššáková s orechmi v kútoch izby

Obleky a kostýmy vymenia za zástery, pohodlné sviatočné oblečenie a hor sa oddychovať a vypekať. Čo varia a robia počas sviatkov niektorí naši páni ministri a ministerky?

Ilustračný obrázok k článku Ministerské Vianoce: U Matečnej ekologické, Kamenický so štetcami, Laššáková s orechmi v kútoch izby
Zdroj: Dnes24.sk

Aké majú rodinné zvyky a tradície šéfovia ministerstiev? Niektorí oslovení pre náš portál pootvorili dvere do rodinného kruhu a priblížili atmosféru vianočných dní.

Minister vytiahne farby a štetce

Pre mnohých sú sviatky najmä časom, kedy po hektickom pracovnom roku venujú voľné dni najmä rodine. Jedným z nich je aj minister financií Ladislav Kamenický.

„Predchádzajúce týždne boli pre mňa náročné a musím sa priznať, že najmä voči mojej rodine mám veľký časový dlh. Na Vianoce sa preto teším a budem si ich užívať doma s mojimi blízkymi. Určite si chcem nájsť čas aj na moju veľkú záľubu, a to je výtvarné umenie. Sám maľujem, v minulosti som trávil hodiny pri mojich obrazoch a preto dúfam, že ak budem mať inšpiráciu cez Vianoce, pribudne nový a poteším tak aj moju manželku,“ priblížil pre Dnes24 Kamenický.

Tradície u Richterovcov

Minister práce Ján Richte preferuje tradičné Vianoce v kruhu širokej rodiny. Varešky sa u nich doma drží pani ministrová.

„Kapustnicu mám rád takú, ako robí manželka, ale recept vám presne neviem povedať. Čo sa týka hlavného jedla, u nás veru kapra v posledných rokoch vystriedal sumec, ale ryba musí byť… No a, samozrejme, verím, že sa mi ešte nejako podarí zohnať darčeky, ktoré nadchnú najbližších, najmä moje tri vnučky a vnuka. Na lyžovačku sa nechystám, ale ak sa občas podarí, rád strávim s rodinou pár dní niekde v slovenských horách a kopcoch, ideálne aj so snehom,“ povedal pre náš portál Richter.

Matečná bez umelín

V rodine podpredsedníčky vlády a ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej taktiež prevládajú tradičné zvyky. Štedrovečerné menu si vychutnajú v kruhu rodiny.

Prezradíme na ňu, že celú večeru varí sama. Jej špecialitou sú opekance s makom a „zdravší“ kapor, ktorého nevysmáža. Počas sviatkov chodí lyžovať na slovenské kopce a spája to s návštevou rodičov v Poprade. Okrem toho, pani ministerka rada ozdobuje vianočný stromček.

„Šéfka agrorezortu Gabriela Matečná je ekologická a nepodporuje nadmernú produkciu plastov, ako aj odpadu. Z tohto dôvodu na jej vianočnom stromčeku neuvidíte sklenené gule, či iné sklenené, alebo plastové ozdoby. Jej vianočný stromček je živý a aj ozdoby, ktoré na ňom máva, sú z prírodných materiálov, z dreva, slamy, papiera a túto výzdobu dopĺňajú medovníky,“ priblížili nám čo-to z kuchyne ministerky z tlačového odboru.

Ministerkine medovníčky, ktoré sama napečie, sú zároveň jej tradičnou každoročnou výzdobou, ktorú už len občas doplní niečo nové, avšak výlučne z rúk remeselníkov, či domácej tvorby.

Saková vyrábala klobásky

Že jej nesmrdí ani práca s mäsom dokázala aj ministerka vnútra Denisa Saková. Tá týždeň pred Vianocami zverejnila aj fotografie z domácej výroby klobások a domácich mäsových výrobkov. Pochválila sa aj vianočným stromčekom.

„Na našom tohtoročnom rodinnom vianočnom stromčeku visia tie najkrajšie ozdoby. Voňavé, chutné a s láskou pečené medovníčky od malých dobrovoľných hasičov Plamienok a od pani starostky Biskupičovej z malebnej obce Radimov na Záhorí. Spomedzi nich sa vynímajú drevené ozdoby z chránenej dielne Choralis wood art, darček od pani primátorky mesta Krompachy, pani Rušinovej,“ napísala na svojom facebookovom profile Saková.

Článok pokračuje pod galériou.

Príprava na Vianoce u Denisy Sakovej
7
Galéria
Zdroj: FB Denisa Saková

Máčanka od mamy

Minister hospodárstva Peter Žiga bude tráviť Vianoce tradične v Košiciach spolu s rodinou u svojich rodičov. Rodina ministra jedáva klasické vianočné menu, asi ako väčšina ľudí.

Na začiatku jedia oplátky s orechmi, medom a cesnakom, nasleduje kapustnica a máčanka. Máčanka je polievka či prívarok z húb a vody z kyslej kapusty, ktorú im od malička robí mama, Rusínka. Na štedrovečernom stole sa objaví aj ryba a bobaľky s makom.

Ľútosť nad kaprom

Ľubica Laššáková, ministerka kultúry, bude Vianoce tráviť so svojou rodinou. „Tradíciou u nás býva, že spoza darčekov nie je pomaly vidieť stromček. Po celý život sme boli pre našich rodičov deťmi, naše deti boli našimi deťmi a ich deti sú zasa ich deťmi. Každý každému niečo kúpi, pretože všetky deti – malé, aj veľké – rady dostávajú darčeky,“ priblížila nám rodinné zákulisie ministerka.

Laššákovci majú štyri vnúčatá, takže pod stromčekom sú i nich najmä hračky, knižky, sem-tam nejaká športová záležitosť.

„Tento rok aj nová lyžiarska prilba pre manžela. A keďže história sa opakuje a bývame s manželovou mamou – niečo pekné aj pre ňu,“ hovorí Laššáková.

Na rodinnom stole nebudú u nich chýbať tradičné opekance s makom, ktoré donedávna vyrábala ministerkina svokra. „Tento rok vzhľadom na jej vek už budú kupované, oblátky s medom a cesnakom, štyri orechy, ktoré manžel rozhodí do kútov, aby pavúky nechodili a jabĺčko, ktoré každý rok prekrojí niekto iný z najbližšej rodiny. A potom kapustnica,“ dodáva ministerka.

Špecialitou je, že ju varí bez smotany, so sušenými hubami (tie zabezpečuje ministerkin manžel), sušenými slivkami (tie si nasuší ministerka sama), s domácou klobáskou a údeným mäsom.

Hlavným chodom je zemiakový šalát a filé. „Kapra už roky nerobíme, pretože nám bolo ľúto ho zabiť a iné ryby sme prestali kupovať od čias, kedy boli deti malé a hrozili kosti v krku. Pečiem medovníky – starý osvedčený mamin recept, žĺtkové rezy – tie skvele pečie manžel a nesmie chýbať ďalšia manželova špecialita – kysnutý koláč s makom, jablkami a orechmi. Kuchyňa je síce hore nohami, ale stojí to za to, pretože manželove koláče sú výnimočné,“ hovorí šéfka rezortu kultúry.

„Všetkým čitateľom prajem veľa zdravia, pretože čím sme starší, tým viac si uvedomujeme, že je najcennejšie. Pohodu v duši i v kuchyni a v obývačke – nielen pod vianočným stromčekom, lásku a pozornosť najbližších a slušnosť voči sebe i tým druhým. To želám z naozaj úprimného srdca,“ dodáva na záver Laššáková.

Érsek stavil na živý stromček

V Šamoríne, kde býva minister dopravy Árpád Érsek, začína Štedrý deň tradičnou modlitbou pri vianočnom stromčeku. „Každý rok zvykneme kupovať živý. Krásne vonia a ideálne doplní atmosféru Vianoc. Po spoločnej modlitbe zasadneme k večeri a rozbaľujme darčeky. Na večeru nesmie chýbať rybacia polievka, pečený kapor, zemiakový šalát,“ povedal nám minister.

Andrea Kalavská, ktorá je už exministerkou zdravotníctva, si zrejme po náročnom a hektickom odchode z vlády dopraje oddychu. Ako nám priblížila ešte jej hovorkyňa Zuzana Eliášová, Andrea Kalavská strávi vianočné sviatky v kruhu rodiny a bude sa venovať tradičným činnostiam spojenými s vianočnými sviatkami, ako je napríklad pečenie.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM