Správy

Ministerstvo plánuje zadovážiť obrnené vozidlá: Opozícia žiada odtajniť nákup

Podpredseda SaS a bývalý šéf rezortu obrany Ľubomír Galko a predseda poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka žiadajú ministra obrany Petra Gajdoša (nominant SNS) o absolútne odtajnenie nákupu bojových obrnených vozidiel 4x4 a 8x8 pre slovenskú armádu.

Ilustračný obrázok k článku Ministerstvo plánuje zadovážiť obrnené vozidlá: Opozícia žiada odtajniť nákup
Zdroj: TASR

Opozícia rovnako požaduje zrealizovanie transparentnej medzinárodnej súťaže. Oznámili to na utorkovej tlačovej konferencii v Bratislave.

Žiadajú zverejnenie informácií

„Vyzývame ministra obrany, aby zverejnil, akým spôsobom jeho ministerstvo vybralo fínskeho partnera a jeho vozidlá Patria v kombinácii so slovenskými firmami, ako prebiehal tento výber a aké boli konkurenčné ponuky,“ povedal Galko. Opozícia pokladá za škandál, že zmluvy s fínskou stranou týkajúce sa dodávok obrnených vozidiel podpísal rezort obrany bez toho, aby o tom vopred informovalo verejnosť. „Bez toho, aby mu to schválila vláda, bez vedomia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť a bez vedomia najvyššieho veliteľa ozbrojených síl – prezidenta SR Andreja Kisku,“ podotkol podpredseda SaS. Zároveň vyslovil protest proti vývoju nového obrneného vozidla spôsobom, akým bol predstavený.

SaS a OĽaNO požadujú okamžité zastavenie tohto obchodu a zrealizovanie transparentnej medzinárodnej súťaže, kde jednou z podmienok bude zapojenie slovenských firiem takým spôsobom, že všetky dostanú šancu sa o zákazky aspoň uchádzať a nebudú vyberané len „privilegované slovenské firmy“.

Téme sa budú venovať

Opozícia chce, aby ministerstvo obrany rokovalo so Združením bezpečnostného a obranného priemyslu SR. „Žiadame o zverejnenie kapacít, ktorými slovenské firmy disponujú. Chceme poznať, čo vedia reálne poskytnúť. Či môžu dodávať napríklad zbraňové veže, komunikačnú techniku či servis. Takúto súťaž žiadame uskutočniť aj pre vozidlá 8×8 aj pre vozidlá 4×4,“ povedal Galko s tým, že sú za absolútne odtajnenie celého obchodu.

Vašečka informoval, že tejto téme sa chcú venovať aj na zasadnutí parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť. „My požiadame, aby sa do programu tohto riadneho výboru zaradil bod – informácia ministra obrany o týchto pripravovaných obchodoch. Ak nebude tomu vyhovené, budeme žiadať na túto tému zvolať mimoriadny výbor,“ podotkol.

Minister obrany v piatok (10.11.) informoval, že slová o netransparen­tnosti nákupu bojových obrnených vozidiel pre slovenskú armádu nie sú pravdivé. Zároveň zdôraznil, že do výroby a vývoja týchto vozidiel má byť v čo najvyššej možnej miere zapojený slovenský obranný priemysel. Gajdoš upozornil, že utajenie materiálu na stupeň „VYHRADENÉ“, nie je výmyslom jeho ministerstva. Tvrdí, že taká bola dohoda partnerov a o utajení hovorí aj nariadenie ministra obrany.

Rezort obrany predložil v máji tohto roka na rokovanie kabinetu materiál, v zmysle ktorého by Ozbrojené sily (OS) SR mali do roku 2029 získať 81 bojových obrnených vozidiel 8×8 a 404 viacúčelových vozidiel 4×4. Hodnota zákazky sa odhaduje na 1,2 miliardy eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM