Správy

Ministerstvo pokračuje v testovaní vozidiel 4x4: Do druhej fázy postúpili štyri

Ministerstvo obrany pokračuje v testoch obrnených viacúčelových vozidiel typu 4x4. Z 11 vlani testovaných vojenských vozov postúpili do druhej fázy testovania štyri.

Ilustračný obrázok k článku Ministerstvo pokračuje v testovaní vozidiel 4x4: Do druhej fázy postúpili štyri
Zdroj: TASR

K nim pridal rezort štyri ďalšie, z ktorých tri sú českej a slovenskej produkcie. Na odporúčanie národného riaditeľa pre vyzbrojovanie Vladimíra Kavického o tom rozhodol minister obrany Peter Gajdoš (SNS). Dôvodom na takýto krok je podľa neho možná podpora domáceho obranného priemyslu.

Testovanie pokračuje tento týždeň vo Vojenskom technickom a skúšobnom ústave (VTSÚ) Záhorie. Do druhého kola postúpili vozy tureckých producentov Cobra 2 a Ejder Yalcin, švajčiarske obrnené vozidlo Eage a slovenský Patriot, ktorý vyrába spoločnosť CSG Group. Ministerstvo oznámilo, že do testovania boli zaradené aj štyri vozidlá, ktoré boli počas výstavy IDEB 2018 prezentované ako novinky či zmodernizované verzie.

Ide o obrnený voz Gerlach od známeho českého producenta poľnohospodárskych strojov Zetor. Ďalej voz Perun, ktorý pre českú armádu vyvinula spoločnosť SVOS Přelouč a tiež slovenský voz Aligator Master 2 od spoločnosti Kerametal a francúzska štvorkolka Sherpa Light APC, ktorú vyrába známy automobilový producent Renault.

Minister Gajdoš vysvetlil, že tieto nové projekty boli na výstave IDEB 2018 predstavené predsedovi vlády Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD). „Z dôvodu, že sú to nové projekty, ktoré si zasluhujú našu pozornosť aj z hľadiska možného budúceho vývoja a podpory domáceho obranného priemyslu, tak ako je to v programovom vyhlásení vlády, tak som na základe požiadavky národného riaditeľa pre vyzbrojovanie rozhodol, že uvedenými testami, ako sme robili ostatných 11 vozov, prejdú aj tieto štyri,“ uviedol šéf rezortu v stredu (28.6.) po zasadnutí vlády.

Aj parametre novo pridaných vozov budú podľa ministra overené počas testov tak, aby rezort získal komplexný prehľad o technických parametroch čo najväčšieho počtu možných dodávateľov. Gajdoš pritom pripomenul, že v prípade obstarania tohto typu vozu pre armádu má splniť úlohu, ktorou je vlastný vývoj.

Minister si pritom vie predstaviť aj variant, akým Slovensko postupuje pri obstaraní vozov typu 8×8, ktoré majú byť postavené na platforme fínskeho obrneného vozu Patria. „Poviem príklad, že by sme išli obdobným spôsobom ako s Patriou na nejakej báze, na nejakej platforme, aby sme ešte raz, zdôrazním, podporili domáci zbrojný priemysel,“ doplnil.

Obstaranie maximálne 81 bojových obrnených vozidiel (BOV) 8×8 a 404 vozidiel 4×4 pre potreby Ozbrojených síl SR vláda odsúhlasila vlani v novembri. Vývoj vlastného vozu by mal byť ukončený v roku 2018 s využitím potenciálu domáceho priemyslu, minister Gajdoš pritom v minulosti deklaroval, že jeho podiel bude viac ako 80-percentný.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM