Webnoviny - Svet

Ministerstvo spravodlivosti sa zameralo na prípad Karola M.

WEBNOVINY.SK

Ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská.Foto: SITA/Jozef JakubčoBRATISLAVA 25. mája (WEBNOVINY) – Ministerstvo spravodlivosti podľa šéfky rezortu Lucie Žitňanskej skúma, či môže podať dovolanie v kauze prepustenia Karola M. z väzby. „Zaoberáme sa prepustením Karola M., vyžiadali sme si spisy a preverujú sa postupy súdu,“ uviedla dnes pred novinármi Žitňanská. Zároveň podľa nej ministerstvo preveruje i postup trnavského súdu, ktorý konal v jednej z káuz Karola M.

„Ak zistíme dôvody, že môžeme využiť kompetencie, konáme. Stalo sa tak v minulosti a stane sa aj teraz,“ zdôraznila ministerka. Podľa nej rezort koná na základe faktov a preto preveruje spisy zo súdov. Upozornila, že ministerstvo nemôže konať na základe medializovaných informácií.

Ministerstvo spravodlivosti prešetruje podľa Žitňanskej množstvo podnetov a na ich prešetrovanie využíva štandardný postup. Uviedla, že rezort skúma i prepustenie trojice obchodníkov s drogami, ktorých polícia zadržala v roku 2009 s viac ako siedmimi kilogramami heroínu a v pondelok vyšli na slobodu, pretože súd nekonal a nepredĺžil im väzbu.

O prípade informoval v utorok riaditeľ Odboru osobitného určenia Generálnej prokuratúry SR Peter Šufliarsky.

Žitňanská považuje za dobré, že sa o možných pochybeniach súdov diskutuje.

Podľa nej zmeny v celom justičnom systéme nenastanú jedným šibnutím čarovného prútika, ale postupnými krokmi. Súčasťou balíka otvorených súdov verejnej kontrole je aj lepšia komunikácia súdov s verejnosťou. Ministerka sa prikláňa k tomu, aby súdy pred verejnosťou svoje rozhodnutia zdôvodňovali, čo nie je na ich škodu.

Vyšetrovateľ Úradu boja proti organizovanej kriminalite dal podnet na vydanie zatykača na Karola M., dôvody polícia nešpecifikovala. Najskôr však musí prokurátor akceptovať podnet vyšetrovateľa, podať návrh na súd a až ten rozhodne, či vydá zatykač. Informoval o tom portál čas. sk. Podľa prokuratúry si Karol M. objednal vraždu expolicajta.

Jeho kumpáni v roku 2004 v Moste pri Bratislave omylom zastrelili priateľku a syna plánovanej obete. Karol M. bol viac ako štyri roky na úteku, vlani na jeseň ho zadržali v Krakove. V januári ho poľský súd na piaty pokus vydal na trestné stíhanie na Slovensko.

O jeho väzbe rozhodol v Bratislave sudca, ktorý mal službu, ale mal rozhodovať sudca, ktorého senát prípad pojednáva. Krajský súd ho pre túto procesnú chybu pustil na slobodu. Policajti ho však opäť zadržali a sudca, ktorého senát vo veci pojednáva, ho vzal do väzby. Ako informoval portál, krajský súd však toto rozhodnutie zrušil, pretože zatykač prestal platiť vo chvíli, keď ho prvý okresný sudca vzal do väzby. Prípad prešetruje vedenie súdu a vyhodnotí, či došlo k disciplinárnemu previneniu, kto sa ho dopustil a v akom rozsahu.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM