Svet Správy

Ministerstvo upozorňuje Slovákov pred teroristickými útokmi a únosmi na Filipínach

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR vzhľadom na súčasnú bezpečnostnú situáciu a pretrvávajúce nebezpečenstvo únosov cudzincov odporúča Slovákom, aby dodržiavali počas návštevy Filipín maximálnu opatrnosť a ostražitosť.

Ilustračný obrázok k článku Ministerstvo upozorňuje Slovákov pred teroristickými útokmi a únosmi na Filipínach
Zdroj: TASR

„Platí vysoké riziko teroristických útokov na celom území Filipín vrátane hlavného mesta Manila a turistických centier,“ varuje rezort diplomacie.

Koncom mája vyhlásil filipínsky prezident Rodrigo Duterte stanné právo na 60 dní na celom filipínskom ostrove Mindanao z dôvodu ozbrojeného konfliktu v meste Marawi medzi vládnymi jednotkami a extrémistickou skupinou Džamáa abú Sajjáf podporenou ďalšou militantnou skupinou Maute, ktorá má prepojenie na ISIS.

„Vzhľadom na ozbrojené zrážky medzi filipínskymi vládnymi jednotkami a militantmi a riziko teroristických útokov, veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Jakarte odporúča necestovať na západnú (moslimskú) a strednú časť ostrova Mindanao a juhozápadnú časť Filipín na ostrovy Basilan, Jolo, Sulu, Tawi Tawi (takzvané súostrovie Sulu). Do východnej časti ostrova Mindanao a do južnej časti provincie Cebu (až po a vrátane municipalít Badian a Dalaguete) a južnej časti ostrova Palawan (až po Porto Princesa) odporúčame cestovať len v najnevyhnut­nejších prípadoch,“ zdôraznil rezort.

Pri vycestovaní do ostatných oblastí Filipín ministerstvo odporúča zvýšenú opatrnosť, dodržiavať zásady osobnej bezpečnosti a vyhýbať sa väčším zhromaždeniam osôb. Taktiež odporúča Slovákom, aby pred odchodom zo Slovenska využili dobrovoľnú registráciu na stránke rezortu diplomacie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM