Aktualizované Správy

Ministerstvo vnútra reaguje: V prípade únosu Vietnamca sa roztáča kolotoč úkonov

Ministerka Denisa Saková dnes prišla s vyjadrením, že stavia mimo službu šéfa úradu pre ochranu ústavných činiteľov. V prípade únosu vietnamského občana sa však nejedná o jediný krok.

Ilustračný obrázok k článku Ministerstvo vnútra reaguje: V prípade únosu Vietnamca sa roztáča kolotoč úkonov
Zdroj: pixabay.com

Ministerka vnútra SR Denisa Saková dnes rozhodla, že príslušníci Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR budú zbavení mlčanlivosti v prípade medializovaných informácií o únose vietnamského občana z Nemecka do Vietnamu, a to na základe žiadostí orgánov činných v trestnom konaní.

Zároveň rozhodla o postavení riaditeľa ÚOUČ Petra Krajčiroviča mimo službu počas vyšetrovania celého prípadu, aby bola zabezpečená nestrannosť vyšetrovania.

Po vzájomnej dohode s Generálnou prokuratúrou SR zároveň Sekcia kontroly a inšpekčnej služby MV SR začne vo veci vykonávať úkony trestného konania. Úkony budú vykonávané pod aktívnym dozorom prokurátorov Krajskej prokuratúry v Bratislave, ktorí sa ich osobne zúčastnia z dôvodu zabezpečenia maximálnej objektivity a zákonnosti.

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) bude musieť zabezpečiť nestranné vyšetrovanie okolností únosu vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha, je to jej hlavná úloha. Ak by tak nerobila, potom sú na mieste otázky, či by mali ministerku vnútra odvolať. Vyhlásil to v pondelok predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) pred stretnutím troch najvyšších ústavných činiteľov s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom.

„Dnes bez toho, aby sme vedeli výsledky vyšetrovania alebo akékoľvek iné okolnosti, vyhlasovať, že jej niekto nedôveruje alebo dôveruje, je viac politika ako reálna skutočnosť,“ povedal premiér.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM