Webnoviny - Svet

Ministri financií EÚ sa dohodli na pomoci Grécku

WEBNOVINY.SK

Grécko Foto: SITA/AP

VIEDEŇ 11. februára (WEBNOVINY) – Ministri financií členských štátov eurozóny sa zhodli na programe „rozhodných a koordinovaných“ opatrení na pomoc Grécku. Plán počíta s využitím odborných skúseností Medzinárodného menového fondu a Európskej centrálnej banky, fond však Grécku nemá poskytnúť priamu finančnú pomoc. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters, pričom sa odvolávala na vládny zdroj. Dohoda je výsledkom telekonferencie ministrov financií členských štátov EÚ, ktorí podľa zdroja v stredu jednomyseľné vylúčili možnosť finančnej pomoci zo strany MMF.

Podľa ďalšieho zdroja blízkeho Európskej komisii možno politickú dohodu o pomoci Grécku očakávať ešte vo štvrtok a plán bude pravdepodobne finalizovaný na budúci týždeň v utorok. Naplnenie plánu podľa zdroja závisí od ochoty Grécka prijať a naplniť ďalšie opatrenia na stabilizáciu svojich verejných financií.

Rakúsky kancelár Werner Faymann predtým vo štvrtok uviedol, že záchranný program pre Grécko bude kombináciou účasti MMF a pôžičiek od členských štátov EÚ. „Nehovoríme o daroch alebo dotáciách, hovoríme o úročených úveroch, ktoré poskytneme na pomoc krajine, aby sme zabránili narušeniam na finančných trhoch a krízam, ktoré by sme nedokázali zvládnuť,“ povedal kancelár pre rozhlasovú stanicu ORF.

SITA/Reuters

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM