Erik Bojničan Zo Slovenska

Minsterstvo školstva: Žiaci druhého stupňa ZŠ dostanú príspevok na učebnice angličtiny

Po tom, ako v minulom roku dostali príspevok na učebnice angličtiny žiaci prvého stupňa základných škôl, dostanú teraz príspevok aj žiaci druhého stupňa. Ministerstvo školstva po dohode s ministerstvom financií vyčlenilo na tento účel 2.019.127 eur.

Ilustračný obrázok k článku Minsterstvo školstva: Žiaci druhého stupňa ZŠ dostanú príspevok na učebnice angličtiny
Zdroj: TASR

Príspevok sa bude týkať 183.557 žiakov a školám sa rozdelí podľa ich počtu v jednotlivých ročníkoch. Peniaze sú prioritne určené na učebnice pre šiesty, siedmy, ôsmy a deviaty ročník ZŠ a prvé štyri ročníky osemročného gymnázia. Sú účelovo viazané, ale každá škola si môže sama určiť, akú učebnicu chce. Informovala o tom hovorkyňa rezortu školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

„Na žiaka to bude vychádzať okolo 11 eur, za čo sa dnes učebnica kúpiť dá. Učitelia budú môcť vyberať z kníh uvedených v zozname, ktorý bude zverejnený na Edičnom portáli Ministerstva školstva SR,“ uviedol minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD).

Rodičia tretiakov, štvrtákov a piatakov základných škôl už za učebnice angličtiny neplatia od minulého roka. Ministerstvo vtedy školám mimoriadne poslalo 1,6 milióna eur, ktoré boli určené práve na tieto knihy.

Rezort uviedol, že súčasný stav je taký, že jednotná učebnica angličtiny neexistuje. „Je to z dôvodu, že ani samotní pedagógovia nedokážu určiť jednu, univerzálnu, vhodnú pre všetkých žiakov a učiteľov na všetkých slovenských školách. Deti, ale aj ich pedagógovia, sú totiž na rozličnej vedomostnej úrovni, ktorá sa líši od školy k škole, a tak používajú rozličné typy kníh. Zároveň je veľká variabilita učebných plánov v rámci školských vzdelávacích programov,“ dodala Dupaľová Ksenzsighová. Ak by ministerstvo nakúpilo jednu učebnicu pre všetkých, je veľmi pravdepodobné, že by ju množstvo škôl používať nechcelo ako sa to už v minulosti stalo.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM