Webnoviny - Svet

Mláďatá vtákov zväčša nepotrebujú ľudskú pomoc

WEBNOVINY.SK

Mláďatá sokola sťahovavého Ilustračné foto SITA/Ochrana dravcov na Slovensku BRATISLAVA 28. mája (WEBNOVINY) – Ornitológovia upozorňujú ľudí, aby dobre zvážili, či je ich pomoc opusteným vtáčím mláďatám nevyhnutná. Máj je časom, kedy sa objavujú prvé mláďatá, ktoré ešte nevedia dokonale lietať a často v pozorovateľovi budia dojem, že je mláďa opustené či zranené a treba ho zachrániť. Záchrana však nie je vždy potrebná.

„Mláďatá po opustení hniezda nevedia dokonale lietať a zdržiavajú sa v blízkosti neho spolu so svojimi rodičmi, ktorí ich dokrmujú, učia hľadať potravu a ako prežiť mimo hniezda. Pôsobia nemotorne a v prípade neprítomnosti rodiča majú okoloidúci pozorovatelia dojem opustenia,“ vysvetľuje Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/Bir­dLife Slovensko. Ornitológovia sa podľa neho často stretávajú s prípadmi zbytočného zachraňovania a odobratia mláďaťa zo svojho prirodzeného prostredia tesne pred osamostatnením. "Najbežnejšie takto dotknutými mláďatami sú pinky, drozdy, vrabce či dokonca myšiarky ušaté, " povedal Gúgh.

Špeciálnym prípadom sú pritom mláďatá sovy – myšiarky ušatej

Ešte ako neoperené sa rozliezajú z hniezda do jeho okolia, aby tým zvýšili svoje šance na prežitie. Počas noci vydávajú pískavý hlas, ktorým udávajú rodičom svoju polohu a zároveň takto im dávajú vedieť, že sú hladné. Na základe hlasu potom rodičia nájdu mláďa a kŕmia ho. Kuvik plačlivýFoto: Ilustračné foto SITA/BirdLife SlovenskoObčas sa stane, že mláďatá počas silného vetra či búrky padnú na zem. Vtedy stačí mláďa vyložiť na najbližší strom a odsledovať či je v dobrej kondícii. Netreba sa obávať ani toho, že by dospelé vtáky v dôsledku pachu človeka mláďatá neprijali. Ak mláďa nie je zranené, v žiadnom prípade ho netreba odoberať z blízkosti rodičov.

„V minulosti sme mali prípady, kedy boli takto nájdené mláďatá myšiarok odobraté a chované nelegálne v zajatí. Mláďatá boli kŕmené nevhodnými potravinami, v dôsledku čoho žiaľ uhynuli,“ uviedol Gúgh. Dôležité je podľa neho uvedomiť si, že odobratím zdravého mláďaťa zo svojho okolia sa znižuje šanca jeho prežitia a osamostatnenia sa v prírode. „Navyše, málokto v takýchto prípadoch myslí na to, že vtáky sú zákonom chránené a je zakázané ich odchytávať či nosiť si domov. Neodborné zaobchádzanie totiž môže viesť k úhynu a záchranca sa dopúšťa nelegálnej činnosti,“ upozorňuje Gúgh.

Poradia odborníci

V akútnych prípadoch treba vyhľadať rady odborníkov zo Štátnej ochrany prírody SR či na obvodných úradoch životného prostredia. Informácie občanom poskytujeme aj v Slovenskej ornitologickej spoločnosti/Bir­dLife Slovensko a nájdu ich aj na stránke http:/www.vtaky.sk v sekcii Vtáčia prvá pomoc.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM