Jakub Forgács Ostatné športy

Mladí bystrickí džudisti sa predviedli v skvelej forme: Na medzinárodnom turnaji v Bystrici získali až šesť zlatých medailí

Ukázali, že patria medzi špičku aj v konkurencii súperov z iných krajín. Mladí banskobystrickí džudisti pod Urpínom získali krásnu zbierku cenných kovov. Pozrite, ako sa im darilo na medzinárodnom turnaji v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Mladí bystrickí džudisti sa predviedli v skvelej forme: Na medzinárodnom turnaji v Bystrici získali až šesť zlatých medailí
Zdroj: Dnes24.sk

Cez víkend sa v banskobystrickej Športovej hale Dukla na Štiavničkách uskutočnil už 3. ročník medzinárodného turnaja mladých džudistov Judo Grand Prix Banská Bystrica 2016, kde si zmeralo sily 500 mladých džudistov z ôsmych krajín Európy.

Triumfy domácich

Na podujatí sa predstavili súťažiaci vo veku od osem až 18 rokov zo 60 športových oddielov zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska, Ruska, Ukrajiny, Chorvátska a Rakúska. Ako počas slávnostného otvorenia uviedol prezident Slovenského zväzu džuda (SZJ) Ján Krišanda: „ Svojou účasťou ste ukázali, že šport nemá hranice a spája ľudí. Zo svojej pozície môžem povedať, že som veľmi rád, že ste svojím početným zastúpením dokázali, že džudo je silný šport a má svoje miesto na Slovensku.“

Primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko ocenil uskutočnenie sa takéhoto veľkého športového podujatia najmä v období, keď sa mesto uchádza o titul Európskeho mesta športu a mladým športovcom poprial, “ aby sa vám dobre súťažilo, aby ste bojovali v duchu fair-play a hoci vyhrať môže len jeden, víťazmi ste všetci“.

Úspešní boli aj džudisti z domáceho Judo klubu Dukla a UMB. V kategórii mladších žiačok vo váhe do 57 kg potvrdila úlohu favorita Ema Fízeľová a zvíťazila. Naopak prvé víťazstvo na veľkom turnaji si zaknihovala Sarah Bukovčanová vo váhe do 44kg. V starších žiakoch domáci matador Miloš Krajčí neohrozene vystúpal na stupienok najvyšší vo váhe do 42 kg. Vo váhe plus 73 kg zlatom obhájil minuloročnú formu Benjamín Maťašeje. Cenné sú trofeje banskobystrických dorastencov, ktoré v silnej konkurencii v nedeľu vybojovali Dalibor Durčo vo váhovej kategórii do 55 kg a Marius Fízeľ vo váhe do 90kg.

Ostatné umiestnenia Banskobystrických džudistov: FU11 do 34kg: 3.miesto Ella Mozolova, UMB BB, FU11 do 38 kg: 2.miesto Miriam Bukovčanová, UMB BB, MU11 +46 kg: 2.miesto Vinco Riňák, DUKLA BB, FU13 do 48kg Nina Filkorová, UMB BB, MU13 do 50kg: 3.miesto Tomáš Zacharovský, UMB BB, FU15 do 63kg: 2.miesto Šarlota Riňáková, DUKLA BB, MU15 do 66kg: 2.miesto Alex Maruška, DUKLA BB, MU18 do 81 kg: 2.miesto Ján Lupták, UMB BB.

Ocenili najlepších džudistov

Banskobystrická Grand Prix v džude bola oproti ostatným slovenským podujatiam výnimočná tým, že bola aj vyhodnotením najlepších džudistov za rok 2015 podľa ranking listov SZJ. Z rúk Jána Krišandu si ocenenia prevzali:

V kategórii mladších žiakov sa najlepšie umiestnili:

  • Dubský Karol, 1. JC Pezinok
  • Maťašeje Benjamín, Dukla Banská Bystrica
  • Jankovič Juraj, STU Bratislava

V kategórii mladšie žiačky sa najlepšie umiestnili:

  • Čižmárová Alexandra, ŠK Zemplín Michalovce
  • Fízelová Ema, Dukla Banská Bystrica
  • Sztankovics Bolda-Zonga, TJ Mladosť R. Sobota

V kategórii starších žiakov sa najlepšie umiestnili:

  • Witkowski Bartolomej, ŠK Zemplín Michalovce
  • Gašparovič Matúš, 1. JC Pezinok
  • Barto Alex, Dukla Banská Bystrica

V kategórii staršie žiačky sa najlepšie umiestnili:

  • Halajova Alexandra, Junior Lučenec
  • Útisová Veronika, TJ Mladosť R. Sobota
  • Tománková Silvia, 1. JC Pezinok

V kategórii dorastencov sa najlepšie umiestnili:

  • Durčo Dalibor, Dukla Banská Bystrica
  • Witkovski Bartolomej, ŠK Zemplín Michalovce
  • Boršos Patrik, TJ Relax Rimavská Sobota

V kategórii dorastenkýň sa najlepšie umiestnili:

  • Očenášová Zuzana, TJ Mladosť R. Sobota
  • Varadyová Martina, ŠK Zemplín Michalovce
  • Križánková Terézia, JK Považská Bystrica

Primátor Ján Nosko zas odovzdal ocenenia najúspešnejším domácim športovcom z Judo klubu Dukla, ktoré si prevzali za mladších žiakov Benjamín Maťašeje, za starších žiakov Alex Barto a za dorastencov Marius Fízeľ.

Organizátori, ktorými sú Vojenské športové centrum Dukla a Judo klub Dukla Banská Bystrica v spolupráci s ŠK UMB a mestom Banská Bystrica majú ambíciu vytvoriť z Judo Grand Prix Banská Bystrica jedno z najvýznamnejších mládežníckych športových podujatí v džude na Slovensku a z roka na rok sa im k tomuto cieľu darí úspešne približovať. Narastajúce počty účastníkov tomu bezpochyby nasvedčujú.

Čítajte tiež:

Parádny výkon bystrických florbalistov: Po triumfe nad Rimavskou Sobotou sa prebojovali na čelo skupiny! FOTO

Foto: Judo Grand Prix Banská Bystrica 2016

FOTO: Bystrickí džudisti bodovali na turnaji pod Urpínom
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM