Aktualizované Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

Mladíka v Turci napadol medveď: Zachránila ho matka, na šelmu sa vrhla S VIDLAMI!

Matku so synom prekvapila šelma v areáli farmy. Dvadsaťročný muž skončil s dohryzenými rukami v nemocnici. Mohlo to však dopadnúť aj horšie.

Ilustračný obrázok k článku Mladíka v Turci napadol medveď: Zachránila ho matka, na šelmu sa vrhla S VIDLAMI!
Zdroj: Jakub Kania

Medvede približujúce sa k mestám a obciam sú na Slovensku už dlho mesiace horúcou témou. Tá začala rezonovať najmä po nešťastnej udalosti na Liptove, kde medveď usmrtil človeka.

Zachránila ho mama

Najnovšie došlo k útoku v obci Háj pri Turčianskych Tepliciach na miestnej farme. Jeho obeťou bol dvadsaťročný mladík, syn tamojšieho farmára. Informovala o tom televízia TA3.

Muž utrpel zranenia, s ktorými bol prevezený do martinskej nemocnice. Má mať dohryzené ruky. Ako vysvetlil jeho otec pre TA3, syn šiel aj so svojou mamou v areáli farmy vykonávať nejaké práce. Vtom sa na neho šelma vrhla. Jeho matka pohotovo schytila vidly a syna bránila. Medveďa úspešne odohnala, chvíľu dokonca ležal zranený na zemi, potom však ušiel. Zviera teraz hľadá Zásahový tím pre medveďa hnedého spolu s políciou.

„Zásahový tím pre medveďa hnedého je aktuálne na mieste a spolu s miestnym poľovným združením medveďa dohľadávajú,“ potvrdila pre TASR manažérka pre komunikáciu Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Kristína Bocková. Zásahový tím ŠOP SR preto podľa nej vyzýva miestnych obyvateľov, aby sa tejto lokalite v nasledujúcich dňoch vyhýbali.

Šelmu zabijú

K prípadu sa vyjadrilo aj Ministerstvo životného prostredia. To ubezpečilo, že keď tím medveďa vypátra, bude usmrtený.

„V tejto chvíli je najdôležitejšie, že mladý muž je mimo ohrozenia. Štátna ochrana prírody robí maximum, aby problémového medveďa vypátrala,“ zdôraznil minister Milan Chrenko.

Minister komunikoval aj s rodinou zraneného chlapca. Jeho otec sa mu posťažoval, že sedem rokov boli ignorované jeho žiadosti o náhrady škôd spôsobené medveďom na hospodárskych zvieratách. „Minister inicioval preverenie postupu príslušného okresného úradu v danej veci, nakoľko v prípade škôd spôsobených chráneným živočíchom náleží adekvátna kompenzácia,“ dodal rezort.

Zašiel až do mesta

Len deň pred útokom v Turci spozorneli aj obyvatelia Lučenca. Medveďa spozorovali v okrajovej časti intravilánu a v extraviláne mes­ta.

„Z uvedeného dôvodu je potrebné zvýšiť opatrnosť nielen pri pohybe v lese, ale aj v okolí mesta Lučenec,“ upozorňuje mesto na sociálnej sieti.

Ako ďalej informuje, Správa CHKO Cerová Vrchovina zabezpečuje v týchto dňoch inštaláciu fotopascí na hlásených miestach výskytu medveďa v Lučenci. „Situáciu zmonitoruje aj Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR, ktorý je kompetentný riešiť výskyt medveďov v blízkosti ľudských obydlí,“ dodáva mesto Lučenec.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

AKTUÁLNE STANOVISKO MŽP SR K ÚTOKU PRI TURČIANSKYCH TEPLICIACH Na miestnej farme v obci Háj neďaleko Turčianskych...

Posted by Ministerstvo životného prostredia SR on Friday, July 7, 2023

Zostaňte v obraze. Ďalšie aktuálne správy:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM