Zo Slovenska

Mlynské nivy zmenené na nepoznanie: Dýchajú novým životom, FOTO, VIDEO

Rekonštrukcia ulice Mlynské nivy priniesla viaceré vylepšenia, z ktorých sa môžu Bratislavčania tešiť.

Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Rozšírené chodníky, viac zelene, obojsmerná cyklotrasa, kvalitnejšie betónové povrchy vozovky, komplexne vymenené inžinierske siete či podzemný kruhový objazd pre plynulejšiu dopravu. To sú vylepšenia, ktoré po rozsiahlej rekonštrukcii ponúka v Bratislave časť ulice Mlynské nivy. Pre individuálnu a verejnú dopravu ju otvoria v pondelok (16. 11.).

Kvalitný mestský bulvár

„Podarilo sa nám vylepšiť pôvodný projekt ulice Mlynské nivy a Bratislavčanom tak môžeme odovzdať ešte kvalitnejší priestor. To, čo sa nám podarilo na tejto ulici, sa snažíme uplatňovať pri všetkých verejných priestoroch. Viac bezpečného miesta pre pohyb chodcov a cyklistov, viac zelene a podpora verejnej hromadnej dopravy,“ povedal primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Developer HB Reavis, ktorý rekonštrukciu časti ulice realizoval a v jej tesnej blízkosti buduje novú bratislavskú autobusovú stanicu, deklaruje, že v pondelok otvoria kvalitný mestský bulvár. „Otvárame cestu pre individuálnu automobilovú dopravu, autobusovú dopravu vrátane MHD, pre chodcov a cyklistov. Doprava bude obnovená okolo budovy VÚB a taktiež z Továrenskej ulice smerom na Mlynské nivy,“ priblížil riaditeľ HB Reavis Slovakia René Popik.

Ďalšie práce

Od pondelka sa otvorí aj Páričkova ulica pre individuálnu automobilovú dopravu jednosmerne, a to v smere z centra mesta. Na tejto ulici budú v úseku po Revúcku ulicu zároveň prebiehať práce na výmene krytov vozovky, reprofilácii komunikácie vrátane novej oddelenej cyklotrasy. Po dokončení týchto prác na jar budúceho roku, prípadne skôr, ak bude priaznivé počasie, sa na ulicu vrátia parkovacie miesta.

„Keďže aj po otvorení ulice budú pokračovať stavebné práce na projekte Stanica Nivy, v tejto fáze nebude otvorená nová obojsmerná oddelená cyklotrasa na severnej strane ulice, ktorá sa nachádza v stavebnom priestore priľahlej budovy,“ priblížila hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová. Podzemný kruhový objazd bude do prevádzky uvedený až po otvorení novej autobusovej stanice v budúcom roku.

Úprava MHD

V súvislosti s otvorením Mlynských nív sa upravia trasy niektorých liniek MHD. Trolejbusová linka 202, ktorá sa vráti na svoju pôvodnú trasu cez Mlynské nivy, bude dočasne obslúžená autobusmi a linka 205 bude obslúžená trolejbusmi na duálny pohon. Trolejbusová linka 212 bude nateraz premávať po obchádzkovej trase do polovice decembra, keď v rámci plánovanej zmeny cestovných poriadkov začnú všetky tri trolejbusové linky jazdiť so skolaudovaným trolejovým vedením priamo na ulici Mlynské nivy.

Prestavba časti ulice Mlynské nivy sa začala v máji 2018, k jej uzavretiu pre dopravu došlo v polovici februára 2019. Pôvodný projekt počítal s otvorením dopravy pre MHD ešte v minulom roku. Hlavné mesto sa však rozhodlo projekt vylepšiť o viacero koncepčných riešení. Realizácia týchto vylepšení v následnej kombinácii s dosahmi koronakrízy znamenali presun otvorenia ulice na november 2020.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Pozrite si, ako to tam po novom vyzerá:

Otvárajú Mlynské Nivy
15
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM