Webnoviny - Svet

Moby: Piesne Britney Spears a Keshe nie sú hudba

WEBNOVINY.SK

Americká populárna speváčka Ke$ha.Foto: SITA/APBRATISLAVA 30. mája (WEBNOVINY) – Piesne od Britney Spears alebo Keshe sa nedajú považovať za hudbu, tvrdí známy americký DJ Moby.

„Je to zábavné, ale nemyslím si, že ide o hudbu. Uznávam to ako fenomén popkultúry a niektoré skladby si rád vypočuje napríklad v nákupnom centre, ale neplnia pre mňa funkciu hudby,“ vysvetlil 45-ročný rodák z New Yorku pre Spinner.com.

„Hudba je niečo, čo prenáša emócie a čestnosť veľmi zaujímavou, priamočiarou cestou. Toto je hyperprodukovaný korporátny produkt. Nesnažím sa kritizovať, len si myslím, že hudba je pre to zlé označenie,“ uviedol hudobník, ktorý sa tento rok predstaví aj slovenským fanúšikom na festivale Pohoda.

Moby spolupracoval s Britney Spears na jej albume z roku 2003 The Zone. Speváčku opísal ako „zlomenú“. Podľa jeho slov je už jej poškodená prirodzenosť súčasťou imidžu. Hudobný aj osobný úpadok Spears považuje za dôsledok obrovskej slávy, ktorá pre ňu prišla v príliš mladom veku.

Štyridsaťpäťročný Moby, vlastným menom Richard Melville Hall, pochádza z newyorského Harlemu, vyrastal však v meste Darien v štáte Connecticut. Hudbe sa začal venovať už ak deväťročný, pričom zo začiatku hrával na gitare. V rokoch 1982 až 1985 pôsobil v hardcoreovej kapele Vatican Commandos, s ktorou vydal EP s názvom Hit Squad for God (1983). Okrem toho bol tiež členom punkovej formácie AWOL, určitý čas hrával aj s rockovou skupinou Ultra Vivid Scene.

Svoju prvú nahrávaciu zmluvu podpísal v roku 1989 s vydava­teľstvom Instinct Records a práve v tomto období sa začal viac venovať houseovej hudbe. Jeho prvým úspešným singlom sa stala skladba Go z roku 1991, ktorá sa nachádzala aj na jeho eponymnom debutovom albume. Ten vyšiel v roku 1992, pričom o rok neskôr ho vydal znova pod názvom The Story So Far s mierne odlišným tracklistom. V súčasnosti má na konte desať štúdioviek, desať kompilácií a päť remixových albumov.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM