Webnoviny - Svet

MOV je v hlbokom smútku

WEBNOVINY.SK

Otrasený prezident MOV Jacques Rogge Foto: AP Photo/Matt DunhamVANCOUVER 13. februára (WEBNOVINY) – Viditeľne otrasený šéf Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge v piatok ešte pred otváracím ceremoniálom vyhlásil, že celé hnutie je po smrti gruzínskeho sánkara Nodara Kumaritašviliho v hlbokom smútku a že vyšetrovanie je v plnom prúde. Rogge predstúpil pred novinárov niekoľko hodín po tragickej smrti 21-ročného sánkara počas piatkového tréningu, v ktorom v rýchlosti takmer 140 km/h stratil kontrolu, vyletel z dráhy a tesne pred cieľom narazil hlavou do oceľovej konštrukcie. Kumaritašvili upadol do bezvedomia a zdravotníci ho museli na mieste resuscitovať. Po prevoze do nemocnice gruzínsky sánkar utŕženým poraneniam podľahol. „Je to veľmi smutný deň. MOV je v hlbokom smútku. Mladý športovec prišiel o život pri svojej veľkej záľube,“ povedal Rogge, oblečený v čiernom obleku s čiernou kravatou, a pokračoval: „Jeho snom bolo štartovať na olympiáde. Tvrdo trénoval a napokon pri tom utrpel smrteľnú nehodu. Nenachádzam slov na popísanie svojich pocitov.“ Po tomto príhovore si Rogge utrel si oči, v ktorých sa objavili slzy. Prezident MOV v rozhovore s novinármi prezradil, že už bol v kontakte s rodinou zosnulého sánkara a aj s gruzínskym prezidentom Michailom Saakašvilim.
Predseda organizačného výboru hier (VANOC) John Furlong tragickú udalosť popísal slovami: „Som príliš zdrvený na to, aby som našiel nejaké slová.“ Po chvíli však nazbieral sily a pokračoval: „Nodar Kumaritašvili prišiel do Kanady s nádejami a snami, že zažije najväčšiu udalosť vo svojom živote. Zástupcovia gruzínskeho tímu mi stihli prezradiť, že to bol neuveriteľne temperamentný mladý človek, ktorý sem prišiel zažiť, aké je to byť olympionikom.“ Prezident Medzinárodnej sánkarskej federácie (FIL) Josef Fendt sa pripojil k smútiacim: „Je to hrozná nehoda. Toto je najvážnejšia vec, ktorá sa môže udiať v športe. V našich myšlienkach sme so všetkými, ktorých sa táto udalosť dotkla.“ V súčasnosti prebieha na mieste nehody vyšetrovanie a technickí pracovníci sa snažia zistiť príčiny tragickej udalosti. Prezident MOV na otázku, ako hodnotí trať pre menej skúsených sánkarov, diplomaticky odpovedal: „Teraz je čas na smútok, nie na špekulácie o dôvode tragédie.“ Podľa Roggeho informácie o príčine smrti Kumaritašviliho oznámia až po uzatvorení vyšetrovania.
K celej situácii sa vyjadrili aj ďalšie osoby, ktoré sa pohybujú v zákulisí sánkarského športu. Generálny sekretár Rakúskej sánkarskej federácie Christophe Schweiger uviedol: „Rozhodnutie o budúcom programe bude veľmi ťažké. Sám organizujem preteky Svetového pohára, no neviem, čo by som v tejto situácii robil.“ Nórsky technický pracovník smutne skonštatoval: „Nemal šancu. Do bariéry narazil v rýchlosti 145 kilometrov za hodinu.“

SITA, AFP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM