Aktualizované Eva Mikulová Správy Rôzne

Môže blackout znížiť imunitu? Podľa profesora Jarčušku to nie je optimálne riešenie

Byť zavretý niekoľko týždňov doma môže mať vplyv na imunitu, i keď prísnejšie opatrenia sú možno účinné.

Ilustračný obrázok k článku Môže blackout znížiť imunitu? Podľa profesora Jarčušku to nie je optimálne riešenie
Foto: Eva Mikulová

Úplné vypnutie krajiny, čiže blackout je jedna z možností, ktoré prezentoval premiér Igor Matovič ako opatrenie proti šíreniu sa nákazy koronavírusom.

Okrem iného by to znamenalo i to, že ľudia by museli ostať na niekoľko týždňov úplne doma a nesmeli by vychádzať.

Mnoho odborníkov sa však zhoduje, že práve počas pekných dní by ľudia mali ísť do prírody, pretože pobyt na čerstvom vzduchu zvyšuje imunitu a ako sa hovorí – slnko je najlepší lekár.

Práve o blackoute sme sa rozprávali s prezidentom Slovenskej spoločnosti infektológov profesorom Pavlom Jarčuškom z Kliniky infektológie a cestovnej medicíny Univerzity Pavla Jozefa Šafárika Lekárskej fakulty a Univerzitnej nemocnice Luisa Pasteura.

„Prísnejšie opatrenia možno sú účinné, ale treba diskutovať aké to bude mať dôsledky na epidemiológiu a ekonomiku. Blackout bol účinný v Číne ale tam sú iné regulačné opatrenia,“ vysvetľuje P. Jarčuška.

Prísna kontrola prijatých opatrení

Keby ľudia boli na dva až tri týždne zavretí doma v teplom počasí a potom by ich pustili, nehrozilo by, že im imunita klesne? Nehrozí, že by boli takí oslabení, že by ich skolila aj bežná nádcha?

„Nemyslím si, že imunita zásadne za 2 týždne klesne ale i preto ten úplny blackout nie je optimálny, Optimálny je taký, ale to už ho nenazvime blackout, ale dôkladna kontrola opatrení, ktoré už boli prijaté. Ale nielen kontrola ale i postihy. Nemôže sa totiž stať, ako je to bežné, že idete okolo stavieb a robotníci na nich pracujú blízko pri sebe, bez rúšok a možno, že i mnohí predtým pracovali v Británií. Toto sú tie riziká. A tak stále treba pripomínať, aby sa prijaté opatrenia dôsledne dodržiavali,“ hovorí profesor Jarčuška.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM