Regióny

Môžeme sa pochváliť unikátnou Cestou minerálnych prameňov. Najviac láka Izraelčanov

Počas leta navštívili región severného Spiša a Pienin najmä návštevníci zo Slovenska. Prekvapením je narastajúci počet turistov z Izraela či severských krajín.

Ilustračný obrázok k článku Môžeme sa pochváliť unikátnou Cestou minerálnych prameňov. Najviac láka Izraelčanov
6
Galéria
Zdroj: OOCR Severný Spiš - Pieniny

Ak milujete prírodu a hľadáte tipy na jesennú a zimné prechádzku po našich končinách, zamierte do regiónu severného Spiša a Pienin.

Prekvapením je narastajúci počet turistov z Izraela či severských krajín. Turistická sezóna sa v regióne oficiálne skončila uplynulú sobotu, pešou turistikou po Ceste minerálnych prameňov. Spoznať všetky minerálne pramene regiónu však počas jedného dňa nie je možné, veď je ich viac ako osemdesiat.

"Dary zeme predstavujú pre náš región nenahraditeľné prírodné bohatstvo. V závere letnej turistickej sezóny oboznamujeme verejnosť s najznámejšími prameňmi jedinečnou formou, ktorá spája príjemné s užitočným. Vytvorili sme unikátnu turistickú značenú trasu, ktorá spája 12 prameňov v jedenástich obciach regiónu. Počas uplynulej soboty turisti navštívili a ochutnali dva z prameňov, a to prameň sv. Jána Krstiteľa na hore Zvir v Litmanovej a prameň Ščava v Hraničnom,“ hovorí výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu regiónu Severný Spiš – Pieniny Erika Šalatová.

Blahodarný región

Pramene vyvierajúce zo zeme severného Spiša a Pienin preukázateľne pozitívne pôsobia na ľudský organizmus. Využívané sú aj pri liečbe viacerých ochorení.

"K azda najznámejším patrí prameň Andrej, z ktorého sa plní známa minerálna voda s veľmi vysokým obsahom magnézia, prameň Sulínka s využitím pri liečbe žalúdočných problémov, prameň Smerdžonka, voda ktorého priaznivo pôsobí pri liečbe kožných chorôb v miestnych kúpeľoch, či pramene vo Vyšných Ružbachoch s blahodarným účinkom na srdcovo-cievne ochorenia,“ vymenúva Erika Šalatová.

Návštevníkov počas dvanásteho novembrového dňa v rámci dvadsaťkilome­trového pochodu sprevádzal profesionálny inštruktor vysokohorskej turistiky a značkár Klubu slovenských turistov. Tunajšie pramene sú turistom i návštevníkom regiónu prístupné počas celého roka. Vodu z nich si tak môžete načapovať a využívať kedykoľvek.

Zdroj: OOCR Severný Spiš - Pieniny
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM