ELA Správy Rôzne

Môžu sa múčne červy pridávať do potravín bez toho, aby sme o tom VEDELI?

Európska komisia 20. januára rozhodla o ďalšom využití hmyzu v potravinárskom priemysle. Je možné, že si ich kúpime bez toho, aby sme o tom vedeli?

Ilustračný obrázok k článku Môžu sa múčne červy pridávať do potravín bez toho, aby sme o tom VEDELI?
Zdroj: Pexels.com , Pexels.com

Do potravín sa bude môcť pridávať prášok ošetrený UV žiarením z celých lariev Tenebrio molitor, ktoré sú známe ako múčne červy. Prášok z lariev bude zaradený na zoznam „nových potravín“. Ide o potraviny, ktoré sa bežne v rámci EÚ nejedli pred májom 1997.

Použitie hmyzu na ľudskú spotrebu je na trhu Európskej únie prísne regulované: hmyz nebol donedávna v krajinách Európskej únie vo významnej miere používaný na ľudskú spotrebu, a preto sa považuje za takzvanú novú potravinu.

Môžu sa múčne červy pridávať do potravín bez toho, aby sme o tom vedeli? Na túto otázku odpovedá Úrad verejného zdravotníctva na svojom webe.

Hmyz v chlebe?

Múčne červy sú hovorovým označením lariev múčiara obyčajného. Ide teda o hmyz. „Prášok z lariev múčiara obyčajného ošetreného UV žiarením sa nemôže pridávať kamkoľvek, ale iba do konkrétnych kategórií potravín, ako sú napr. chlieb, rožky, výrobky na báze cestovín, spracované zemiakové výrobky, syry a syrové výrobky, ovocné a zeleninové kompóty,“ vysvetľuje ÚVZ.

Pre každú kategóriu potravín je zároveň stanovené najvyššie prípustné množstvo tohto prášku. Napríklad v prípade chleba a rožkov sú to najviac 4 gramy prášku z celých lariev múčiara obyčajného ošetreného UV žiarením na 100 gramov potraviny.

Použitie prášku z lariev múčiara obyčajného ošetreného UV žiarením musí okrem toho zároveň spĺňať aj ostatné požiadavky na použitie, napríklad najvyššie prípustné množstvo vitamínu D3 na 100 g potraviny a iné.

Ako zistíte, v ktorej potravine sa nachádza hmyz?

Tak ako pri doteraz povolených druhoch nových potravín, aj v prípade prášku z celých lariev múčiara obyčajného ošetreného UV žiarením platí pre výrobcov povinnosť uviesť túto prísadu na obale.

Stanovený je aj presný názov, ktorý musia použiť: “prášok z celých lariev Tenebrio molitor (Múčiara obyčajného) ošetrený UV žiarením”.

Rovnaké pravidlá platia aj pre ostatné druhy hmyzu povolené na použitie ako nové potraviny.

Je použitie hmyzu v potravinách bezpečné?

Povoleniu všetkých druhov hmyzu predchádzalo vedecké posúdenie Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) a prijatie vedeckých stanovísk týkajúcich sa bezpečnosti hmyzu.

„Hmyz v potravinách však môže vyvolať alergické reakcie u ľudí s alergiami na kôrovce a výrobky z nich (napríklad krevety, raky, kraby, homáre, langusty) a na roztoče,“ varuje úrad.

Táto informácia sa tiež musí povinne uviesť na výrobku, a to v tesnej blízkosti zoznamu zložiek alebo, ak nie je uvedený zoznam zložiek, v tesnej blízkosti názvu potraviny.

Aké druhy hmyzu sú zaradené v Únijnom zozname nových potravín?

V Únijnom zozname nových potravín sú napríklad uvedené: sušené larvy, mrazené, sušené a práškové formy lariev Tenebrio molitor (Múčiar obyčajný), mrazené, sušené a práškové formy druhu Locusta migratoria (Koník sťahovavý), sušené a práškové formy druhu Acheta domesticus (Svrček domový), mrazené, pastové, sušené a práškové formy larvy Alphitobius diaperinus (Potemník stajňový).

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM