MI Rôzne

Mrazivá predpoveď! Vedec avizoval ťažký rok 2020 už v roku 2012

Nebola to žiadna veštica, ale matematik a evolučný biológ Peter Turchin, ktorý už pred ôsmimi rokmi vypočítal, že v roku 2020 čaká USA chaos a násilie. Jeho vzorec sa dá aplikovať aj na budúcnosť.

Ilustračný obrázok k článku Mrazivá predpoveď! Vedec avizoval ťažký rok 2020 už v roku 2012
Zdroj: TASR

Vedecký portál livescience.com píše o prekvapivej predpovedi amerického vedca Petra Turchina.

Na základe údajov z histórie vypočítal model, podľa ktorého sa nepokoje a násilie v americkej spoločnosti vracajú zhruba každých 50 rokov. Tento vzorec sa podľa neho dá aplikovať aj na zvyšok sveta. Zatiaľ mu to vychádza.

Matematika a budúcnosť

V roku 2012 sa predpoveď Petra Turchina z americkej University of Connecticut zdala byť veľmi odvážna. V článku pre vedecký časopis Journal of Peace Research doslova vypočítal, že USA čaká chaotický a turbulentný rok 2020.

“Turchin nestrieľal len tak od pása, keď avizoval problémy v roku 2020. Vychádzal z analýzy politického násilia, nepokojov a terorizmu v USA medzi rokmi 1780 a 2010,” uvádza livescience.com.

Výsledkom Turchinovej analýzy bolo zistenie, že v dejinách USA sa pravidelne striedajú dlhé obdobia pokoja, po ktorých nasleduje zvýšenie napätia a násilie. Problémy sa tak dostavia zhruba každých 50 rokov.

“Násilie kulminovalo okolo rokov 1870, 1920 a 1970. Pripočítajte k tomu ďalších 50 rokov a ste rovno v roku 2020,” uvádza livescience.com.

Čaká nás ťažká dekáda

Američania prežívajú mimoriadne ťažký rok poznačený nielen koronakrízou, ale aj následnými rasovými nepokojmi a masovými demonštráciami. “Podľa Turchina sa tieto 50-ročné cykly opakujú systematicky aj v iných krajinách naprieč dejinami,” dodáva portál.

Pridáva však aj názory iných vedcov, ktorí úplne s Turchinom nesúhlasia. Tvrdia, že analyzovať len 230 rokov histórie je príliš málo, aby sa dali robiť jednoznačné závery.

Vedci sa však zhodujú v tom, že ak sa v spoločnosti stupňujú sociálne rozdiely, konkurenčné boje mocných elít o bohatstvo a celkový pocit nespravodlivosti, vznikajú tak podmienky na vypuknutie nepokojov.

Ľudia sa vzbúria, zavedie sa nový poriadok, ale zhruba po 30 rokoch sa spoločnosť opäť dostane tam, kde bola a zasa začne postupne narastať napätie. Konflikty tak opäť vyvrcholia zhruba o 50 rokov.

“Vyzerá to tak, že nás čaká nebezpečná dekáda, ktorú otvoril rok 2020. Ak sa situácia nezlepší, koniec dvadsiatych rokov a aj tridsiate roky môžu byť ešte horšie,” uzatvára portál.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM