Webnoviny - Svet

Murray bez straty setu už v 3. kole dvojhry

WEBNOVINY.SK

Andy MurrayFoto: SITA/AP PARÍŽ 26. mája (WEBNOVINY) – Trojnásobný finalista z úrovne „veľkej štvorky“ Andy Murray je bez straty setu už v 3. kole dvojhry mužov na druhom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny Roland Garros v Paríži (22. mája – 5. júna, celková dotácia 17 520 000 eur, antuka vonku). Dvadsaťštyriročný rodák zo škótskeho Dunblane zvíťazil vo štvrtkovom zápase 2. kola na hlavnom dvorci Philippa Chatriera nad talianskym „lucky loserom“ Simonem Bolellim v ich treťom vzájomnom dueli za 171 minút 7:6 (3), 6:4, 7:5. Murray dosiahol na antuke svoj 35. úspech na hlavnej profesionálnej úrovni, zatiaľ čo Bolelli si pripísal 35. nezdar na tomto povrchu.

„Potešilo ma, ako som si poradil s veľmi zložitými situáciami v prvom i treťom sete. Podmienky boli náročné. Azda najhoršie pre tenistov totiž je, ak sa vietor sústavne točí a mení smer. Dnes preto vo výmenách chýbal rytmus. Je to dosť zaťažujúce, pretože sa musíte koncentrovať na množstvo prispôsobení, úkrokov do správnej pozície. Mohlo to byť veľmi zradné, lebo vietor zvykne stierať reálne výkonnostné rozdiely. Navyše, Simone je veľmi dobrým a odolným hráčom Za takýchto okolností sa treba prehrýzť jednotlivými fiftínmi a hrami, vybehať čo najviac loptičiek a prinútiť súpera k úderu navyše. Ja som to napokon zvládol, hoci mám pocit, že jemu tá hra vo vetre prekážala menej ako mne,“ povedal na tlačovej besede Andy Murray.

Favorizovaný Brit nastrieľal 10 es (vyvážil ich 7 dvojchybami), urobil o citeľných 23 nevynútených chýb menej ako súper (35:58) a bol iba mierne slabší vo „winneroch“ – 31:34. Premenil 6 zo 14 brejkových príležitostí, Talian zužitkoval 4 z 13 šancí na prerazenie podania. O rok starší Bolelli (126. priečka, bol však už aj na 36. pozícii) zvládol 18 z 26 zákrokov pri sieti. Proti Murraymu má teraz štatistiku 0:3. Brit vedie v bilancii proti „lucky loserom“ 8:0 a niektorého z oponentov z Apeninského polostrova prekonal 12. raz v rade – naposledy prehral s Fabiom Fogninim v roku 2007 v Montreale.

Štvrtý muž „pavúka“ aj renkingu ATP Murray má na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska osobný rekord v podobe predvlaňajšieho štvrťfinále, v ktorom nestačil na Čiľana Fernanda Gonzáleza. Minulý rok ho v osemfinále zastavil Čech Tomáš Berdych. V rámci „veľkej štvorky“ si – vo všetkých prípadoch neúspešne – zahral o titul na US Open 2008 a Australian Open 2010 i 2011. Brit v tejto sezóne už dvakrát podľahol kvalifikantom (Young, Bogomolov), ale tentoraz sa – rovnako ako v 1. kole s domácim Éricom Prodonom – vyhol zaváhaniu proti účastníkovi kvalifikácie. Na grandslamovej úrovni prehral Murray s aktérom kvalifikácie zatiaľ iba raz, a to na US Open 2005 proti Arnaudovi Clémentovi. Práve tento francúzsky veterán s voľnou kartou môže byť jeho najbližším súperom, ak si dokáže v 2. kole poradiť s Nemcom Michaelom Berrerom.

Bolelli aj Berrer figurujú v prehľade víťazov bratislavského halového „hardového“ challengeru Ritro Slovak Open. Pre Taliana zostáva grandslamovým rekordom 3. kolo Roland Garros aj Wimbledonu 2008. Hráča z Top 10 prekvapil iba v jednom prípade – Francúza Gillesa Simona v sezóne 2009 na Hopmanovom pohári miešaných družstiev v Perthe. Inak má proti súperom takéhoto kalibru na konte už 26 prehier.

Dvojhra mužov – 2. kolo: Andy Murray (V. Brit.-4) – Simone Bolelli (Tal.) 7:6 (3), 6:4, 7:5 za 171 minút

Murray: „Garciová bude jednotkou rebríčka“

Britského tenistu Andyho Murrayho veľmi zaujal výkon 17-ročnej Francúzky Caroline Garciovej vo štvrtkovom zápase 2. kola dvojhry žien na Roland Garros v Paríži proti Ruske Marii Šarapovovej.

„Pozrel som si nejaké tri fiftíny a hneď som sa pýtal, odkiaľ je a koľko má rokov. Bola neuveriteľná. Sledoval som ešte štyri – päť gemov a stále bola neuveriteľná. Vyhlásil som, že raz určite bude veľmi dobrá. Páči sa mi, ako udiera do loptičky. Myslím si, že má naozaj peknú hru. Videl som Šarapovovú mnohokrát proti mladým súperkám a ony väčšinou mali problémy vyrovnať sa s jej silou. Ak nič iné, tak Garciová s týmto dnes nemala ťažkosti, ba často udierala ešte tvrdšie. Proti niekomu ako Šarapovová je to v tomto veku dobré znamenie. Len zriedka sa mi veru stáva, že zazriem niekoho hrať a razom mu predpovedám budúci post jednotky,“ vyhlásil Murray na tlačovej besede po svojom postupe do 3. kola a dodal: „Neviem, či mám dobrý odhad na potenciál, ale ona určite bude veľmi, veľmi dobrá. O niekoľko rokov môže nastať v ženskom tenise generačná obmena. Sestry Williamsové sa blížia ku koncu svojich kariér a nastáva čas pre mladé hráčky, aby si vydobyli svoje miesto. Podľa mňa ona bude jednou z nich.“

Držiteľka voľnej karty Garciová viedla nad trojnásobnou grandslamovou šampiónkou Šarapovovou 6:3 a 4:1 s dvojitým brejkom, ale odvtedy prehrala 11 hier v rade.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM