Zo zahraničia

Musia šetriť! Niektoré reštaurácie a krčmy SKRACUJÚ otváracie hodiny kvôli drahým energiám

Vysoké účty za energie prinútili Britov prijať opatrenia vo svojich prevádzkach. Tamojšia vláda sa pritom v septembri zaviazala prispievať firmám na účty za energie.

Ilustračný obrázok k článku Musia šetriť! Niektoré reštaurácie a krčmy SKRACUJÚ otváracie hodiny kvôli drahým energiám
Zdroj: pixabay.com

Viac ako pätina britských krčiem, reštaurácií a kaviarní skrátila v uplynulých troch mesiacoch otváracie hodiny, aby znížila náklady na energie. TASR o tom informuje na základe správy DPA.

Nová analýza britského štatistického úradu (ONS) ukázala, že podniky v sektore pohostinstva, ktoré podávajú jedlo a nápoje, s väčšou pravdepodobnosťou než ktorékoľvek iné odvetvie zredukujú svoje podnikanie po obrovskom náraste účtov za energie.

Prečítajte si tiež

Zatvárajú skôr

Štatistiky odhalili, že 21 % firiem v pohostinstve už skrátilo svoje otváracie hodiny, aj keď sú stále otvorené rovnaký počet dní. Ale zároveň 6 % podnikov v tomto odvetví uviedlo, že počas troch mesiacov zatvorili svoje prevádzky na dva alebo viac dní v týždni.

Tieto spoločnosti označili v novembri za svoj hlavný problém ceny energií, podobne ako sektor ubytovania, ktorý za nimi len tesne zaostal.

Britská vláda sa pritom v septembri zaviazala prispievať firmám na účty za energie.

Hlavný problém

Firmy v pohostinstve, ktoré podávajú jedlá a nápoje, sú pod obzvlášť veľkým tlakom. Až 58 % z nich označilo za svoj hlavný problém náklady na energie, čo je skok z 39 % pred mesiacom.

V dôsledku toho 41 % spoločností v sektore očakáva zvýšenie cien v novembri, zatiaľ čo v prípade ubytovania je to 36 % firiem.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM