Rôzne

Obdivujete eleganciu starých čias? Bratislava bude mať nové múzeum veteránov

Vidieť skvostne repasovaný veterán je v dnešnej dobe unikátnym zážitkom. Keď sa na jednom mieste hromadne zozbiera niekoľko kúskov, skutočne je čo obdivovať.

Ilustračný obrázok k článku Obdivujete eleganciu starých čias? Bratislava bude mať nové múzeum veteránov
8
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Ak obdivujete elegantné autá z minulého storočia, určite vás poteší správa o vzniku nového múzea veteránov v Bratislave.

Múzeum veteránov

Nové múzeum veteránov sa bude môcť pochváliť približne 80 automobilmi, expozíciu budú tvoriť predovšetkým repasované kúsky z produkcie československých automobiliek. V zbierke múzea nájdu obdivovatelia veteránov aj autá zo známych, ale dnes už neexistujúcich automobiliek ako napríklad Walter, Aero, Jawa a pod.

Múzeum veteránov Selaví plánuje otvorenie expozície v objekte P3 Bratislava Airport v Ivanke pri Dunaji už na jeseň tohto roka.

Vzácny kúsok

Skvostom zbierky bude unikátny kúsok – Tatra 603 A, ktorú klub Selaví predstavil na minulotýždňovom autosalóne. Luxusná limuzína má zaujímavý príbeh. Jeho dramatický priebeh so šťastným koncom sa začína ambíciou konkurovať úspešným zahraničným značkám.

Keď sa na začiatku 60. rokov minulého storočia snažili konštruktéri kopřivnickej Tatry zmodernizovať karosériu úspešného vozidla Tatra 603, vyrobili dva prototypy označené Tatra 603 A. Oba prešli sériou testov, pričom druhý prototyp bol následne prestavaný na sanitné vozidlo. Sériová produkcia atraktívneho automobilu sa však nikdy nezačala, pretože sa vraj až príliš podobal na autá západných automobiliek a objavili sa i technické problémy s chladením osemvalca i pri jazdných vlastnostiach.

Jedinému kusu hrozilo zošrotovanie, no našťastie vozidlo kúpil zamestnanec kopřivnickej automobilky. Používal ho v bežnej prevádzke, čo malo za následok aj postupné úpravy vozidla. Diely však neboli k dispozícii a väčšina tých unikátnych vznikla len pre elegantnú limuzínu.

Koncom 80. rokov vzácny kus doslúžil a zostal nepojazdný. Neskôr striedal majiteľov, čo sa negatívne podpísalo na jeho kondícii a hrozil jeho koniec. Našťastie sa ho podarilo v uplynulých šiestich rokoch zreštaurovať až do výborného stavu, v akom nebol ani pôvodne a už na jeseň ho budete môcť obdivovať v novom múzeu veteránov.

Veterány na autosalóne v Bratislave
8
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM