Regióny Zo Slovenska

Muži zákona i lesníci o ceste smrti pod Tatrami: Čísla, ktorým je ťažké uveriť!

Cestu smrti pod Starým Smokovcom smerom na Poprad pozná zrejme každý obyvateľ tohto mesta. Policajti a lesníci z národného parku zverejnili čísla, z ktorých sa zatajuje dych.

Ilustračný obrázok k článku Muži zákona i lesníci o ceste smrti pod Tatrami: Čísla, ktorým je ťažké uveriť!
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

Na zvýšené riziko zrážky vozidiel s lesnou zverou na cestách v tomto ročnom období upozorňuje Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Prešove na svojej stránke na sociálnej sieti. O „ceste smrti“ pod Starým Smokovcom smerom na Poprad hovoria i Štátne lesy Tatranského národného parku (ŠL TANAP).

Počas uplynulých troch dní došlo v Prešovskom kraji k najmenej desiatim stretom vozidla s lesnou zverou,“ informuje polícia s tým, že za rok 2019 evidovala v kraji spolu 44 dopravných nehôd zavinených lesnou zverou a domácimi zvieratami.

Vodičom preto odporúča zvýšiť pozornosť v rizikových úsekoch, často označených výstražnou dopravnou značkou „Pozor zver!“, prispôsobiť rýchlosť, stopercentne sa sústrediť a jazdiť opatrne a predvídavo.

Jedným z takýchto úsekov, ako o tom informujú ŠL TANAP, je i cesta pod Starým Smokovcom smerom na Poprad.

Ako dodávajú, aj na území a v okolí Vysokých Tatier dochádza k stretom vozidiel a lesnej zveri najmä vo večerných a nočných hodinách. „Za minulú sezónu, čiže od 1. marca 2018 do 28. februára 2019, bolo na území spravovanom našou organizáciou na cestách a železniciach usmrtených spolu 99 zvierat. Z tohto počtu bolo 26 jedincov jelenej zveri, 39 srnčej, 26 diviačej, jeden medveď, jeden vlk, jeden rys a päť líšok,“ konkretizovali ich následky lesníci. Upozorňujú pritom, že v prípade, ak je zrazená zver i zverou lovnou, sa jej úhyn započítava do množstva, ktoré je povolené odloviť.

Dodávajú, že u srnčej zveri predstavuje množstvo zrazených jedincov také percento, že sa na nimi spravovanom území srnčia zver takmer vôbec neloví.

Sledujte nás aj na našom FacebookuInstagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Popradu a okolia.

Ešteže existujú zverníky ako tento.

Radosť vo zverníku v obrazoch: V Kvetnici sa narodilo 32 malých muflónov
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM