Monika Földešiová Rôzne

Mýty a povery o cvičení

Skutočnosti, ktoré vám prezradia, čo je pravda a čo mýtus.

O cvičení Mýtus – cvičenie spôsobuje únavu a inaktivitu. Pravda – nie, pravidelné cvičenie vás, naopak, privedie k lepšej kondícii. Postupne sa budete cítiť lepšie, zvládnete pohyb a budete stále menej unavení. Cvičenie dokonca umožňuje lepšie zvládať slabosti a stres.

Mýtus – pravidelné cvičenie zaberá veľa času. Pravda – dostať srdce a pľúca do dobrej kondície zaberá asi 30 minút času denne. Ak nemáte v dennom programe 30 minút voľna, nájdite si dvakrát 15, resp. trikrát 10 minút. Čoskoro zistíte, že sa cítite lepšie, cvičenie vás začne baviť a prinášať radosť.

Mýtus – prospech prináša akékoľvek cvičenie. Pravda – nie, niektoré druhy cvičení sú iba na smiech. Napríklad cvičenia s malou intenzitou sú pravdepodobne úplne zbytočné a neprinášajú žiadny, resp. minimálny efekt z hľadiska kondície. Zdraviu prospešné je iba cvičenie s dostatočnou intenzitou. Niektoré druhy cvičení (s malými činkami a pružinami) môžu zvýšiť silu a zlepšiť váš vzhľad, ale na srdce nemajú žiadny účinok.

Mýtus – čím je človek starší, tým menej cvičenia potrebuje. Pravda – nie, starnutím sa stávame stále menej fyzicky aktívni. Prospešnosť cvičenia je však prakticky rovnaká u mladých, starších, a tiež u starých ľudí. Vek by nemal byť limitom. Každé cvičenie musíte prispôsobiť vašej kondícii a zdraviu. Cvičenie v správnej intenzite, dĺžke a frekvencii zlepšuje zdravotný stav v každom veku.

Mýtus – na zdraviu prospešné cvičenie musím byť zdatný športovec. Pravda – nie, väčšina zdraviu prospešných cvičení nevyžaduje žiadne športové zručnosti. Mnoho ľudí, ktorí v mladosti trpeli komplexmi menejcennosti, pretože nevynikali v žiadnom športe a v škole patrili v tomto zmysle k nešikovným, neskôr zistili, že kondičné cvičenie môže byť príjemné. Typickým príkladom je rýchla chôdza – nepotrebujete žiadny talent, skúsenosti a ani výbavu.

Po infarkte Mýtus – po infarkte nemôžem piť alkohol. Pravda– môžete, ale s mierou. Alkohol v primeranom množstve má ochranný vplyv na cievnu stenu, zvyšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu (HDL), a tým aj znižuje riziko ochorenia a úmrtia na poruchy obehovej sústavy. Pri veľkom množstve, naopak, zvyšuje výskyt vysokého tlaku, srdcového zlyhania a, samozrejme, cirhózy pečene. Množstvo čistého alkoholu sa v jednotlivých nápojoch určuje v tzv. jednotkách. Jedna jednotka zodpovedá približne 0,3 dl piva, 1 dl vína alebo 3 cl destilátu. Odporúčaná ochranná dávka je u mužov 3 jednotky a u žien 2 jednotky denne. Takže napríklad dve deci dobrého červeného vínka alebo poldeci alkoholu neuškodí ani po infarkte.

Mýtus– po infarkte nemôžem piť kávu a čaj. Pravda– môžete. Doposiaľ nikto nepreukázal, že tieto nápoje predstavujú riziko pre ochorenia srdca a ciev. U vnímavých osôb môže, samozrejme, silná káva spôsobiť zrýchlený tep alebo búšenie srdca a zvýšený tlak, čo môže byť nepríjemné. S mierou však káva a ani čaj neznamenajú žiadne riziko.

Mýtus – môžem po infarkte fajčiť, jedna – dve cigarety denne mi neuškodia. Pravda – v žiadnom prípade nie.

Mýtus – po infarkte nemôžem športovať. Pravda– práve naopak, fyzická aktivita je dôležitá, opäť však upozorňujeme, že s mierou. Záťaž treba zvyšovať postupne. Záleží, samozrejme, na miere záťaže a miere postihnutia vášho srdca. Poraďte sa preto s vaším lekárom.

Mýtus– po infarkte už nemôžem cestovať. Pravda– môžete, a to aj lietadlom. Pri dlhších cestách je však vhodné robiť po 2 – 3 hodinách krátku prestávku na osvieženie a pretiahnutie svalstva. Pri dlhých letoch sa občas prejdite.

Mýtus – po infarkte sa už nemôžem kúpať. Pravda – môžete, ale nemali by ste sa kúpať v príliš teplej alebo príliš studenej vode. Extrémy nie sú vhodné. Zvlášť v prvých dňoch po infarkte by ste sa nemali zamykať v kúpelni, aby sa k vám dostala pomoc v prípade núdze alebo nepredvídateľných okolností.

Mýtus – po infarkte by som už nemal ísť na dovolenku. Pravda – môžete, ale vyvarujte sa klimatických extrémov. Trópy a, naopak, veľmi chladné oblasti nie sú vhodné. Dbajte aj na vzdušné oblečenie a vhodnú obuv. Aj pobyt v nadmorskej výške nad tisíc metrov nie je spočiatku najvhodnejší.

Mýtus– po infarkte už nemôžem mať sex. Pravda – môžete. Chorý môže po nekomplikovanom infarkte začať so sexuálnym životom po 7 – 10 dňoch. Fyzická záťaž pri sexuálnom styku je porovnateľná s výstupom po schodoch na prvé poschodie. Spočiatku zvoľte pokojné prostredie a buďte odpočinutí, nikam sa neponáhľajte. Ak by ste počas styku pociťovali búšenie srdca alebo nevoľnosť, neprepínajte sily. Porozprávajte sa o tom s ošetrujúcim lekárom.

Info na www.infopacient.sk

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM