Webnoviny - Svet

Na 30 km víťazne Kowalczyková

WEBNOVINY.SK

Marit Björgenová (vľavo) a Justyna Kowalczyková bezprostredne po dramatickom finiši pretekov na 30 km klasickou technikou Foto: AP Photo/Matthias Schrader WHISTLER 27. februára (WEBNOVINY) – Víťazkou pretekov bežkýň na lyžiach na 30 km klasickou technikou s hromadným štartom na XXI. zimných olympijských hrách v kanadskom Vancouveri sa stala Poľka Justyna Kowalczyková. V dramatickom finiši zdolala o tri desatiny sekundy trojnásobnú víťazku a najúspešnejšiu účastníčku vancouverských ZOH Nórku Marit Björgenovú. Bronz si vybojovala Fínka Aino Kaisa Saarinenová, ktorá za víťaznou Kowalczykovou zaostala o 1:05,0 min. Kowalczyková vybojovala pre Poľsko prvú zlatú medailu na ZOH 2010, svoju medailovú zbierku z Vancouveru si skompletizovala, keď predtým skončila v šprinte klasickou technikou druhá a v skiatlone tretia.

Od začiatku vzala réžiu do rúk líderka celkovej klasifikácie Svetového pohára Poľka Justyna Kowalczyková. V nepríjemnom daždivom počasí na ťažkom mokrom snehu sa rozhodla diktovať tempo a ťahala za sebou celé štartové 56-členné pole. Už po druhom kilometri sa objavili náznaky trhania balíka, ale aj slabšie pretekárky sa čoskoro opäť dotiahli a hlavné pole bolo stále mnohopočetné. K prvému skutočnému roztrhnutiu došlo po desiatich kilometroch. Niektoré pretekárky využili na olympijských hrách po prvý raz povolenú možnosť výmeny lyží, zašli do pripravených boxov a to sa pokúšali využiť na únik Nórky, ktoré lyže nemenili. Kristin Störmer Steirová, Teherse Johaugová a Marit Björgenová nasadili ostré tempo, ale Kowalczyková, ktorá výmenu zvládla za jedenásť sekúnd, ich pokus vzdialiť sa čoskoro zlikvidovala.

V dlhom tiahlom stúpaní po trinástich kilometroch bola už Poľka na čele a za ňou sa formovala 15-členná vedúca skupinka. Na konci ďalšieho päťkilometrového okruhu si favoritky úlohy vymenili. Do boxov zamierili Nórky s výnimkou Björgenovej, ale takisto sa nič dôležité neudialo. Medzi 15. a 20. kilometrom sa skupina zúžila už len na dvanásť pretekárok. Na 20. km využila možnosť vymeniť si lyže polovica z tejto skupiny, medzi nimi aj Kowalczyková, Björgenová, Fínka Aino Kaisa Saarinenová, zatiaľ čo Steirová išla bez výmeny ďalej.

Hneď v prvom stúpaní na predposlednom piatom okruhu sa to začalo na čele miešať. Najskôr sa snažili roztrhať skupinu Björgenová, Steirová a Kowalczyková, keď sa za nimi zozadu dotiahla Saarinenová, ďalší trhák urobila Björgenová. Kowalczyková sa však zahryzla a s pármetrovým odstupom absolvovala za ňou ďalšie tri kilometre. Pri vbiehaní do posledného kola už išli tieto dve velikánky behu na lyžiach spolu a bolo jasné, že sa o zlate bude rozhodovať medzi nimi. Obrovskú chybu urobila Fínka Saarinenová, ktorá vbehla do boxu na výmenu lyží, ale nepodarilo sa jej rýchlo prezuť a Steirová, ktorá s ňou dovtedy tvorila dvojičku na treťom a štvrtom mieste, jej ušla. Trvalo jej skoro dva kilometre, kým Nórku dobehla, ale potom suverénne išla pred ňu.

Na čele vrcholil boj o zlato. Justyna Kowalczyková nasadila v záverečnom stúpaní pred zjadom na štadión, ale nepodarilo sa jej Börgenovú zlomiť. Do cieľovej rovinky vbehli takmer na jednej úrovni a rozpútal sa medzi nimi strhujúci boj. Kowalczyková išla súpaž, Björgenová sa márne snažila klasickým behom dostať na prvú pozíciu. Kowalczyková preťala cieľ o tri desatinky sekundy skôr. Po bronz si dobehla už s viac ako minútovým odstupom Fínka Aino Kaisa Saarinenová. Ďalšie miesta za medailovými priečkami boli prekvapením. Štvrtá Evi Sachenbacherová-Stehelová z Nemecka i Švédka Charlotte Kallová na šiestom mieste sú skôr skejtárky. Nenápadná Japonka Masako Išidová skončila piata.

Výsledky:

Ženy – 30 km klasickou technikou s hromadným štartom: 1. Justyna Kowalczyková (Poľ.) 1:30:33,7 h, 2. Marit Björgenová (Nór.) +0,3 s, 3. Aino Kaisa Saarinenová (Fín.) +1:05,0 min, 4. Evi Sachenbacherová-Stehelová (Nem.) +1:19,2, 5. Masako Išidová (Jap.) +1:22,8, 6. Charlotte Kallová (Švéd.) +1:23,9.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM