Webnoviny - Svet

Na Berlinale odovzdali ceny pre krátke filmy

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 18. februára (WEBNOVINY) – Na Medzinárodnom filmovom festivale Berlinale, ktorý potrvá do 21. februára, rozdali prvé ceny – Zlatého a Strieborného medveďa, DAAD Short Film Award a oznámili ďalšiu nomináciu na Európske filmové ceny v kategórii krátkometrážnej tvorby.

Zlatého medveďa za najlepší krátky film si prevzal Švéd Ruben Östlund za snímku Händelse Vid Bank o tom, ako sa 96 ľudí snaží zrekonštruovať pokus o bankovú lúpež. „Jeho film je skutočnou reflexiou našich čias a úlohy hranej médiami. Nakrúcané s jedinou kamerou bez jediného strihu, približujeme a vzďaľujeme obraz, akoby sme používali priemyselnú kameru. Dialógy sú perfektné, ľudskosť je vysvetlená s humorom,“ vyjadrila sa porota. Strieborný medveď putuje do Izraela Shaiovi Miedzinskemu za film Hayerida o rodine hľadajúcej kameň pre náhrobok svojho márnotratného syna. „Izraelská púšť ponúka piesočné a intenzívne pozadie pre zrozumiteľnú road movie o strate,“ vysvetlila svoje rozhodnutie porota.

Štipendium Nemeckej akademickej výmennej služby DAAD získal Adrian Sitaru z Rumunska za film Colivia. „Režisér potreboval iba 17 minút na to, aby vytvoril portréty troch zúčastnených postáv,“ zdôvodnila porota. Ocenenie mu umožní pracovať tri mesiace v Berlíne na svojom novom projekte. O tohtoročnú Európsku filmovú cenu za krátkometrážny film bude bojovať belgická režisérka Natalie Teirlinck s filmom Venus vs Me. Pripojila sa tak k predchádzajúcim nomináciách ďalších festivalov – Onskeborn, Amor, Der Ampelmann, Les Escargots De Joseph a Blijf Bij Me, Weg.

Informácia pochádza z webovej stránky Berlinale.de.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM