Technológie

Na cestu k ISS putuje aj prvý arabský astronaut: Pobyt na stanici je preňho misiou snov

Raketa Sojuz, ktorá odštartuje v stredu z kozmodrómu Bajkonur, dopraví na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) aj prvého Araba, i keď nie prvého moslima. Občan Spojených arabských emirátov (SAE) Hazzá Mansúrí strávi na ISS osem dní.

Ilustračný obrázok k článku Na cestu k ISS putuje aj prvý arabský astronaut: Pobyt na stanici je preňho misiou snov
23
Galéria
Zdroj: TASR

Na utorňajšej tlačovej konferencii 35-ročný Mansúrí podľa agentúry AFP uviedol, že pobyt na ISS je preňho „misiou snov“. Pripravoval sa na ňu osem mesiacov. Na palube kozmickej lode Sojuz s ním bude ruský kozmonaut Oleg Skripočka (Roskosmos) a americká astronautka Jessica Meirová (NASA).

Mansúrí uviedol, že jeho let je míľnikom pre jeho vlasť i celý arabský svet. „Sen sa stal skutočnosťou,“ do­dal.

Informoval tiež, že na palubu ISS si vezme aj jedlo zo svojej vlasti a podelí sa oň s posádkou. Podľa vlastných slov sa nevzdá ani svojho zvyku modliť sa.

Posádka, ktorej je Mansúrí členom, sa na ISS pripojí k šesťčlennému tímu. Medzinárodná stanica sa tak na krátky čas stane domovom deviatich kozmonautov.

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

Posádka sa už medzičasom vyjadrila, že budú spolu komunikovať zmesou ruštiny a angličtiny, takzvanou „runglish“. Meirová na tlačovej konferencii žartovne poznamenala, že „na arabčine musíme ešte popracovať“.

Mansúrí sa vráti na Zem 3. októbra spolu s americkým astronautom Nickom Haguom a ruským kozmonautom Alexejom Ovčininom. Skripočka a Meirová zostanú na ISS až do jari 2020.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Expedícia 61 na Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS
23
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM