Regióny Zo Slovenska

Na Devínskej Kobyle postavia vyhliadkovú vežu. Bude mať tvar pamodlivky

Už tento rok by mala na Devínskej Kobyle vyrásť rozhľadňa za 250-tisíc eur, z ktorej dovidíte až na Zobor.

Ilustračný obrázok k článku Na Devínskej Kobyle postavia vyhliadkovú vežu. Bude mať tvar pamodlivky
5
Galéria
Zdroj: Architekti Šebo Lichý

Pred rokom sme vás informovali o zámere mestskej časti Devínska Nová Ves postaviť na Devínskej Kobyle v spolupráci s bratislavskou župou unikátnu rozhľadňu v tvare pamodlivky. Teraz projekt získal prvé dôležité povolenie a je o krok bližšie k realizácii.

Nová rozhľadňa

Vyhliadková plošina by mala vyrásť v areáli bývalej raketovej základne. Po otvorení ponúkne veža nádherné výhľady na Zobor, Viedeň aj Alpy. Bude mať kapacitu 15 ľudí na plošine.

Rozhľadňa bude mať tvar pamodlivky. Pri kreslení konštrukcie sa totiž štúdio Architekti Šebo Lichý inšpirovalo Pamodlivkou dlhokrkou, ktorá žije na Kolibe.

Projekt už získal povolenie od magistrátu. „Vyhliadková veža sa navrhuje ako oceľová rámová konštrukcia, nesúca schodisko a vyhliadkové plošiny vo výškach schodiskových podest. Hrazdená kostra nosného systému sa skladá z troch nosných pilierov, ich zavetrenia a konzol podopierajúcich vyhliadkové podesty,“ uvádza sa v dokumentoch. Aktuálne prebieha proces územného konania.

Nová vyhliadková veža by mohla byť hotová v septembri alebo októbri tohto roka. Rozpočet na jej realizáciu by mal podľa informácií reality.etrend.sk dosiahnuť 250-tisíc eur. Projekt má za cieľ podporiť rozvoj pešej turistiky a zároveň vytvoriť atraktívne oddychové miesto pre občanov Devínskej Novej Vsi a blízkeho okolia.

Parametre rozhľadne:

výška 21,27 metra

šírka 10,3 metra

plocha 62,5 metra štvorcového

kovová konštrukcia

kapacita 15 ľudí

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM