TOS Lifestyle

Na Facebooku a Instagrame dôjde k NOVINKE: Dôležitý krok v boji proti dezinformáciám!

Spoločnosť Meta začne na svojich sociálnych sieťach označovať obrázky, ktoré boli vytvorené pomocou nástrojov umelej inteligencie.

Ilustračný obrázok k článku Na Facebooku a Instagrame dôjde k NOVINKE: Dôležitý krok v boji proti dezinformáciám!
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk/DALL-E (umelá inteligencia) , Unsplash.com

Ide o reakciu na riziká takého obsahu. Dezinformácie v podobe falošného obrázka môžu byť totiž podľa odborníkov oveľa efektívnejšie ako tisícky slov.

Nástroje ako DALL-E, Stable Diffusion, Midjourney či StarryAI dokážu na počkanie vytvárať do niekoľkých sekúnd realistické obrázky.

Stále menšie rozdiely

Spoločnosť Meta oznámila, že v dohľadnej dobe začne takto vytvorené obrázky viditeľne označovať, zrejme podobne ako napríklad platenú spoluprácu na instagramových účtoch influencerov.

„Rozdiel medzi ľudským a syntetickým obsahom sa stenšuje a ľudia chcú vedieť, kde sú hranice,“ cituje Idnes.cz prezidenta spoločnosti Meta pre globálne záležitosti Nicka Clegga.

Má to jeden háčik

Háčik je v tom, že to bude možné len v prípade tých nástrojov, ktorých obrázky budú obsahovať digitálne vodoznaky a systémy spoločnosti Meta tak rozpoznajú, že ide o dielo umelej inteligencie.

Spoločnosť OpenAI, ktorá pustila do sveta ChatGPT, už uviedla, že do obrázkov vytvorených v jej nástroji DALL-E 3 bude vodoznaky pridávať. Dôležité je, aby sa pridali a zrealizovali tento krok aj ďalší.

Čo spomínaný nástroj DALL-E dokáže? Bez pokročilejších zručností v práci s ním sme ho nechali vygenerovať obrázky na témy mačka na bicykli, príšera v rieke, mimozemšťan na námestí, pes na makovke, výbuch bomby v meste a zelená krava. Výsledky si môžete pozrieť v pripojenej fotogalérii.

Ukážky obrázkov vytvorených umelou inteligenciou
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk/DALL-E (umelá inteligencia)
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM