Správy Technológie

Na Fakulte elektrotechniky a informatiky otvorili moderné laboratórium internetu vecí

Moderné výskumné a vzdelávacie pracovisko zamerané na oblasť internetu vecí (IoT) slávnostne otvorili na Fakulte elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity.

Ilustračný obrázok k článku Na Fakulte elektrotechniky a informatiky otvorili moderné laboratórium internetu vecí
12
Galéria
Zdroj: TASR

Nové laboratórium je primárne určené pre študentov informačných technológií.

Pracovisko je podľa univerzity architektonicky moderný, na slovenské pomery inovatívne a technologicky špičkovo vybavený priestor, ktorý bude slúžiť nielen ako atraktívne vzdelávacie pracovisko zamerané na internet vecí, ale aj pre výskum a vývoj v tejto oblasti. „Naši študenti v ňom budú hľadať nové riešenia, ako vytvárať veci, ktoré je možné pripojiť k internetu a urobiť tak ten svet ešte prepojenejší, ako je doteraz. Základom sú rôzne senzory, ktoré študenti prepájajú a pomocou stavebníc pripájajú k internetu, vďaka čomu môžu napríklad merať teplotu alebo vlhkosť v miestnosti, alebo naopak, nastaviť optimálne osvetlenie,“ priblížil vedúci Katedry počítačov a informatiky FEI TUKE Jaroslav Porubän.

Spolupráca so súkromným sektorom

Laboratórium vzniklo v úzkej spolupráci so spoločnosťou AT&T. „Takéto projekty spolupráce so súkromným sektorom pomáhajú zatraktívniť a skvalitňovať vzdelávanie, rozvíjať inovácie a prispievajú k zníženiu odlevu mladých talentovaných ľudí z regiónu,“ skonštatoval Porubän.

Podľa generálneho riaditeľa AT&T Gabriela Galgóciho firma spolupracuje s TUKE už niekoľko rokov, a to aj tým, že umožňuje svojim expertom podieľať sa na zabezpečení vybraných častí vzdelávacieho procesu. „Je to náš príspevok k podpore vytvárania podmienok pre prípravu špičkových odborníkov v oblasti IKT. A na TUKE takýto odborníci pripravovaní sú. Sme radi, že sa na tomto procese môžeme aktívne podieľať v čase, keď IT sektor na Slovensku zápasí s deficitom odborníkov v oblasti IT,“ povedal Galgóci.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM