Webnoviny - Svet

Na Hlavnej ulici v Košiciach štvorylku tancovalo 6 252 ľudí

WEBNOVINY.SK

Košice obhájili slovenský rekord z minulého rokaFoto: SITA/Ivan FleischerKOŠICE 20. mája (WEBNOVINY) – Prekonanie slovenského rekordu s najväčším počtom obyvateľov z jedného mesta tancujúcich štvorylku potvrdil komisár knihy Slovenských rekordov. Na košickej Hlavnej ulici štvorylku tancovalo 6 252 mladých ľudí. Ako uviedol zástupca tanečného klubu Meteor Milan Plačko, ktorý podujatie organizuje spolu s mestom, už po štvrtýkrát sa metropola východného Slovenska stala súčasťou jedinečného medzinárodného projektu – European Quadrille Dance Festival (EQDF), do ktorého sa celkovo zapojilo vyše 50 miest, z nich štyri zo Slovenska.

„Košice držali rekord aj z minulého roka, keď na Hlavnej ulici tancovalo tento dobový párový tanec 5 308 žiakov,“ povedal Plačko a doplnil, že Košice sa snažia aj o zápis do Guinessovej knihy rekordov. Podľa jeho informácií o predbežných výsledkoch z iných miest Európy najviac tancujúcich bolo v Košiciach, ako doložil, celkové výsledky zatiaľ nie sú známe.

„Hromadné tancovanie štvorylky si našlo v meste tisíce fanúšikov, ktorí sa na ňom každoročne zúčastňujú a počtom tanečníkov lámu rekordy. S nápadom masového tancovania štvorylky prišli Slovinci, dnes sa toto podujatie koná vo viacerých európskych mestách v rovnaký deň aj čas. Na Slovensku sa do neho pravidelne zapájajú Košice, Prešov a Žilina,“ povedal Plačko.

Na hromadné synchronizované tancovanie štvorylky sa bola pozrieť aj viceprimátorka Renáta Lenártová. „Som uchvátená. Nemala som celkom jasnú predstavu, aké to bude. Je pre mňa príjemným prekvapením, koľko mladých ľudí je tu a aká fantastická atmosféra panuje na Hlavnej". Ocenila, že tanečníci tancujú v tričkách v mestských farbách – modrej a žltej.

Na podujatí sa zúčastnili predovšetkým žiaci druhého stupňa základných škôl a stredoškoláci. Najviac tanečníkov zaznamenali organizátori zo Základnej školy na Bruselskej ulici, ktorých bolo viac ako 470 a zo ZŠ Krosnianska 2.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM