Rastislav Búgel Správy Zo Slovenska

Na každú slovenskú obec pripadá 1,43 kostola: Len 242 z nich nemá ani jeden

Z celkového počtu 2927 obcí na Slovensku je 2685, v ktorých stojí aspoň jeden kostol. Nájdu sa však aj také, kde by sme svätostánok hľadali márne.

Ilustračný obrázok k článku Na každú slovenskú obec pripadá 1,43 kostola: Len 242 z nich nemá ani jeden
Zdroj: TASR

Povedal Zdenko Dzurjanin, ktorý v rámci svojho projektu navštívil všetkých 4151 kostolov na Slovensku. Dzurjanin okrem toho vyhotovil prehľad kostolov na Slovensku a rozdelil ich podľa lokality, cirkvi, času vzniku aj štýlu. Podľa výsledkov posledného sčítania obyvateľstva z roku 2011 je 75,5 percenta Slovákov veriacich. Z Dzurjaninovej štatistiky vyplýva, že na jeden kostol na území Slovenska pripadá 1307,22 obyvateľov.

Rímskokatolícka cirkev má na Slovensku najväčšie zastúpenie s počtom 2627 kostolov. Napríklad v Žilinskom kraji je 83,38 percenta rímskokatolíckych kostolov. V okresoch Čadca, Kysucké Nové Mesto, Námestovo alebo Tvrdošín nájdeme výhradne kostoly tejto cirkvi. Smerom na východ ich počet klesá a v okresoch Bardejov, Svidník a Stará Ľubovňa je ich pomer len 12,03 percenta.

Slovenské kostoly sú venované 265 rôznym patronáciám. Medzi najobľúbenejšie patrí sv. Michal archanjel, ktorému je zasvätených 204 kostolov, ďalších 144 je venovaných Nanebovzatiu Panny Márie.

Najstarším kostolom je kostol sv. Juraja v Kostoľanoch pod Tribečom a kostol sv. Margity Antiochijskej v Kopčanoch, oba sú z deviateho storočia. Dzurjanin informoval, že sa zvyšuje aj počet nových kostolov. Od roku 1990 bolo na Slovensku postavených 684 kostolov.

Košický Dóm sv. Anny je najväčším kostolom, naopak najmenším je kostol sv. Vendelína v Patinciach. Podľa Dzurjanina je najvyššie položeným kostol sv. Anny v Tatranskej Javorine, ktorý sa nachádza v nadmorskej výške 1030 metrov. Najväčšiu kryptu nájdeme v Ilave v kostole Všetkých svätých a má 537 štvorcových metrov.

Od roku 2008 Dzurjanin cestoval po Slovensku s cieľom navštíviť každú obec a odfotiť každý kostol. „Mojím osobným cieľom bolo spoznať krajinu, v ktorej žijem. Výstava k projektu sa teší veľkému záujmu a som rád, že môžem takýmto spôsobom propagovať Slovensko doma aj vo svete,“ vysvetlil Dzurjanin, ktorý projekt financuje z vlastných zdrojov.

Výsledky projektu videlo na výstavách v Bratislave, Košiciach, Vranove nad Topľou a vo francúzskom Štrasburgu 20 000 návštev­níkov. V súčasnosti Dzurjanin prezentuje svoju prácu v poľskej Varšave. „Výstava nie je o kostoloch, ani o náboženstve. V konečnom dôsledku je o zachovaní kultúrneho dedičstva Slovenska" uviedol kurátor výstavy Pavol Demeš.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM