Správy Regióny

Na Kramároch viac ako 3 týždne nefungovali výťahy. Imobilní boli odkázaní na schody

Tri týždne chodenia po schodoch alebo čo robiť, keď imobilného pacienta po príchode do nemocnice prekvapí nemilý odkaz: Výťahy sú mimo prevádzky.

Ilustračný obrázok k článku Na Kramároch viac ako 3 týždne nefungovali výťahy. Imobilní boli odkázaní na schody
9
Galéria

Pred niekoľkými dňami (15. január, pozn. red.) nám do redakcie napísala Mária, aby upozornila na nefungujúci výťah na rehabilitačnej klinike v Nemocnici akademika Ladislava Dérera na Kramároch.

Po schodoch

Počas sviatkov utrpela Máriina 84-ročná mama, ktorá má dlhodobo problémy s chôdzou a presúva sa pomocou invalidného vozíka, úraz, pri ktorom si poranila rebrá. Na vyšetrenie na rehabilitačnej klinike na Kramároch si objednala odvoz z domu sanitkou. V nemocnici ale zistili, že jediný výťah, ktorým sa mohli dostať na –1. poschodie, je pokazený.

„Povedali nám, že naozaj neexistuje iný spôsob, ako sa dostať na rehabilitačnú kliniku inak, ako po schodoch. Výťah je už 3 týždne pokazený a vraj ho tak rýchlo neopravia. Nám ani mame teda neostalo nič iné ako pomaličky ísť po schodoch, ktoré vôbec nie sú prispôsobené pre ľudí s pohybovými problémami. Na prvých štyroch – piatich schodoch nie je ani zábradlie, na zvyšku, asi 15 – 20 schodoch, je zábradlie viac na okrasu, lebo jeho vrchná časť je tak široká, že je ťažké sa ho dlaňou chytiť,“ napísala Mária.

Keď sme kontaktovali nemocnicu, do týždňa nás informovala pani Mária o tom, že výťahy sú opäť pojazdné. Neskôr prišlo aj stanovisko nemocnice. Opätovné uvedenie výťahov do prevádzky si podľa hovorkyne Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Evy Kliskej vyžadovalo rozsiahlejšiu opravu.

„Po prešetrení sťažnosti pacientky sme zistili, že výťah v nemocnici na Kramároch sa pokazil ešte medzi sviatkami. Vzniknutú situáciu sme riešili bezodkladne a ešte v deň jeho poruchy sa naši technici snažili o nápravu a opätovné uvedenie do prevádzky. Porucha si vyžadovala rozsiahlejšiu opravu a bola potrebná výmena náhradného dielu, ktorý sa musel vyrobiť na zákazku, a preto sa čas dodania predĺžil. Výťah bol spojazdnený hneď, ako nám bol náhradný diel dodaný,“ vysvetľuje Kliská s tým, že v nemocnici na Kramároch je tento rok plánovaná rekonštrukcia výťahov.

Alternatívy nemocnice

Zaujímalo nás tiež, či má nemocnica zabezpečené opatrenia v prípade, že nastane požiarny poplach, kedy sa výťahy používať nesmú a ako by čo najrýchlejšie a bezpečne dokázali zodpovední dostať imobilných pacientov z budovy.

Odpoveď sme do dnešného dňa nedostali.

„Chápem, že sa výťah môže pokaziť, ale nemocnica, ak nechce diskriminovať zdravotne ťažko postihnutých pacientov, musí ponúknuť alternatívu a na recepcii o tom majú byť informovaní (napr. sanitári, ktorí by nám prišli pomôcť mamu zniesť alebo vyniesť, alebo rampa pre vozíky alebo schodolez – ten by sa dal aj zapožičať). Zdá sa mi primerané očakávať, že v takej civilizovanej a prosperujúcej krajine ako je Slovensko, budú zabezpečené bezbariérové prístupy najmä k zdravotníckej starostlivosti,“ uzavrela Mária.

Ak počas návštevy nemocnice narazíte na vážnu poruchu, môžete ju nahlásiť zaslaním elektronického formulára, ktorý sa nachádza na webovej stránke Univerzitnej nemocnice Bratislava alebo na recepcii príslušnej nemocnice.

Nemocnica akademika Ladislava Dérera na Kramároch
9
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM