Webnoviny - Svet

Na Li do druhého grandslamového finále v rade

WEBNOVINY.SK

Čínska tenistka Na LiFoto: SITA/APPARÍŽ 2. júna (WEBNOVINY) – Čínska tenistka Na Li sa prebojovala do finále na druhom grandslamovom turnaji v rade. V úvodnom štvrtkovom stretnutí semifinále dvojhry žien na Roland Garros v Paríži (22. mája – 5. júna, celková dotácia 17 520 000 eur, antuka vonku) zvíťazila nad Ruskou Mariou Šarapovovou v silnom vetre za 108 minút 6:4, 7:5.

V prvom sete na hlavnom dvorci Philippa Chatriera pustila Na Li súperku zo 4:1 na 4:3 bez brejku a po zvýšení na 5:3 ešte raz stratila servis, následne sa však znova presadila na returne, keď favoritka pod ťarchou druhého setbalu zlyhala aj vinou pásky siete v zdanlivo jasnej ofenzívnej pozícii. Na úvod druhej časti Šarapovová prerazila podanie Na Li z 0:40 a viedla ešte aj 4:2, ale po chvíli mala manko 4:5 a v dvanástom geme ukončila dovedna deviatou dvojchybou svoje úsilie vynútiť si aspoň tajbrejk.

Na Li dominovala na „winnery“ 24:12 a zároveň urobila menej nevynútených chýb (23:27). Premenila 4 zo 7 brejkbalov, Šarapovová zužitkovala len 3 z 11 takýchto príležitostí.

Šestka tohto podujatia a sedmička renkingu Na Li je bývalou zverenkyňou Thomasa Högstedta, sedmička „pavúka“ a osmička renkingu Šarapovová terajšou. Dvadsaťdeväťročná Číňanka si v sobotu o 15.00 h v súboji o šek na 1,2 milióna eur i Pohár Suzanne Lenglenovej zmeria sily s úspešnou z nasledujúceho štvrtkového duelu medzi domácou Marion Bartoliovou a obhajkyňou titulu Francescou Schiavoneovou. Proti obom má vyrovnané skóre: s Francúzkou stojí 1:1, s Taliankou 2:2.

Finalistka januárových melbournských Australian Open Na Li stále v bilancii zo vzájomných súbojov so Šarapovovou ťahá za kratší koniec (3:5), ale bývalú jednotku svetového rebríčka WTA zdolala tretí raz v rade – predtým zhodne na tráve v britskom Birminghame vo dvoch setoch. V pondelok 6. júna sa posunie minimálne na 5. pozíciu v hodnotení, čím si o jedno miesto zlepší osobný rekord. Semifinalistka pekinských OH 2008 ešte nikdy nezískala trofej na antuke.

Na Li už o tri kolá prekonala miestny osobný rekord z medzinárodných otvorených majstrovstiev Francúzska 2009, vtedy v osemfinále nestačila práve na Šarapovovú (4:6, 6:0, 4:6). Teraz je prvou čínskou finalistkou pri Buloňskom lesíku, precedensom tohto typu bolo už štvrťfinále. Na Li síce bola na prípravných turnajoch na najpomalšom povrchu v španielskej aj talianskej metropole v semifinále, ale predtým mala od súboja s Belgičankou Kim Clijstersovou o vrcholnú trofej na južnej pologuli zápasovú bilanciu 1:5.

Dvadsaťštyriročná šampiónka z Wimbledonu 2004, US Open 2006 a Australian Open 2008 Šarapovová sa aspoň postarala o to, že „zborná“ mala deviaty rok v rade zástupkyňu medzi najlepšími štyrmi. Aj po tomto podujatí však bude platiť, že tzv. kariérny Grand Slam vlastní len deväť tenistiek. Ako zatiaľ posledná pribudla na Australian Open 2003 Američanka Serena Williamsová.

Šarapovová prehrávala minulý štvrtok v 2. kole so 17-ročnou domácou držiteľkou voľnej karty Caroline Garciovou kriticky 3:6, 1:4 s dvojitým brejkom, ale odvtedy nestratila v tomto stretnutí ani gem. Napokon vyrovnala svoj parížsky rekord zo sezóny 2007. Vlani sa lúčila v 3. kole, v ktorom narazila na Belgičanku Justine Heninovú. V sezóne 2009 inkasovala štvrťfinálový debakel od Dominiky Cibulkovej (0:6, 2:6).

Snúbenica slovinského basketbalistu Sašu Vujačiča Šarapovová nedávno zaujala ziskom titulu na prípravnom turnaji v Ríme. Sibírska rodáčka s domicilom na Floride má na konte o 10 titulov viac (23), než zostávajúce tri semifinalistky Roland Garros 2011 spolu. V štvorke na tzv. Majors bola premiérovo od Australian Open 2008, medzičasom ju pribrzdila operácia pravého ramena.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM