Tomáš Batiz Správy Regióny Rôzne Zo Slovenska

Na Liptove ožije kus histórie: Návrat legendárneho vláčika

Na Liptove opäť ožije kus histórie, ktorá sa nezmazateľne zapísala do života Ružomberka, bývalých kúpeľov v Korytnici a Revúckej doliny. Reč je o legendárnom vláčiku.

Ilustračný obrázok k článku Na Liptove ožije kus histórie: Návrat legendárneho vláčika
Zdroj: Region Liptov

Už v sobotu 29. júna začína v Ružomberku prevádzka historického vláčika Korýtko s cyklovozňom. Jazdiť bude vo všetky prázdninové víkendy až do 1. septembra 2019, z hlavnej stanice v Ružomberku po Zápalkáreň – v blízkosti výpadovky z mesta na Donovaly. Informovala o tom Katarína Šarafínová, hovorkyňa Regionu Liptov.

Korytnická železnica bola obľúbená od jej vzniku až po ukončenie jej prevádzky v roku 1974. Už v závere jej existencie sa z nej postupne stávala skôr turistická atrakcia a ňou chce byť aj teraz, aj keď nateraz sa využíva už len torzo z trasy, ktorou vláčik jazdil v minulom storočí. „Legendárna a v minulosti veľmi obľúbená železnica nám ožila minulý rok po rokoch nečinnosti. Bohužiaľ celá trať z Ružomberka sa nám nezachovala. S partnermi sme vzkriesili aspoň trojkilometrový úsek trate, ktorý je peknou atrakciou pre dovolenkárov a prázdninujúcich," povedal Miroslav Klíma, jeden z aktivistov vďaka, ktorým vláčik Korýtko ožil.

"Toto leto bude historický vláčik premávať opäť a voziť na štart obľúbenej CykloKorytničky cyklistov aj turistov každý prázdninový víkend so začiatkom už najbližšiu sobotu 29. júna,“ informuje Klíma.

Cena za prevoz vláčikom je symbolická. Dospelí zaplatia jedno euro, deti, dôchodcovia a ZŤP cestujú za polovicu a deti do 3 rokov jazdia bezplatne. Ako ďalej skonštatovala Šarafínová, historický vláčik (motorák – typ 811) pozostáva z motorového vozňa s kapacitou 48 miest na sedenie a nákladného vozňa, ktorý je prispôsobený na prepravu bicyklov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM