Aktualizované Eva Mikulová Regióny

Na Luníku IX. začala spoločnosť Kosit odstraňovať čiernu skládku, FOTO

Niekoľko tonová hora odpadov vyrástla priamo na sídlisku Luník IX. v Košiciach. Túto čiernu schránku momentálne odpratáva spoločnosť Kosit.

Ilustračný obrázok k článku Na Luníku IX. začala spoločnosť Kosit odstraňovať čiernu skládku, FOTO
9
Galéria
Zdroj: TASR

Mesto Košice začalo s odpratávaním nelegálnej čiernej skládky na sídlisku Luník IX. S ťažkými mechanizmami nabehli na hory odpadov zo spoločnosti Kosit, ktorá bude odpratávať a likvidovať odpad ešte niekoľko dní.

Na sídlisku za vznik niekoľkých ton odpadu môžu samotní obyvatelia, ktorí často vyhadzujú smetie priamo z okien svojich zdevastovaných bytoviek.

S čistením čiernej skládky v košickej mestskej časti Luník IX začala vo štvrtok spoločnosť Kosit. Odhaduje, že na Hrebendovej ulici na základe objednávky mesta odstráni približne 740 ton odpadu. Informoval za Kosit Jozef Verbovský.

Už predbežné obhliadky miesta pracovníkmi mesta a uvedenej spoločnosti podľa neho ukázali, že samotné vypratávanie nebude jednoduché – nielen pre náročnosť terénu, ale aj pre množstvo nahromadeného odpadu.

„Mrzí nás, že vzhľadom na vysoké znehodnotenie komunálneho odpadu tejto čiernej skládky musíme po dohode s magistrátom mesta Košice pristúpiť k jeho uskladneniu na skládke Veľké Ozorovce. Takýto odpad totiž nemá také potrebné vlastnosti, ktoré sú nevyhnutné k jeho energetickému zhodnoteniu, teda na výrobu tepla a elektrickej energie domácnostiam,“ povedal riaditeľ divízie služieb spoločnosti Michal Hrabovský.

Čistenie čiernej skládky je naplánované do 13. decembra.

Samotnú upratovaciu akciu zaplatí mesto zo svojho rozpočtu, na ktorý sa skladáme formou mestských daní a poplatkov všetci.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM