Zuzana Vajayová Rôzne

Na mamografiu by ste mali chodiť každé 2 roky!

Na Slovensku v súčasnosti nie je zavedený skríning rakoviny prsníka, lekári však ženám po 40. roku života odporúčajú každé dva roky absolvovať preventívne mamografické vyšetrenie.

„Mamografiu môže odporúčať odborný gynekológ, ktorého má mať každá žena alebo chirurg, ale najčastejšie je to gynekológ,“ povedal hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre onkológiu Igor Andrašina.

Ozrejmil, že vyšetrenie dokáže nádor odhaliť už v jeho počiatku. Práve včasná diagnostika následne zvyšuje úspešnosť liečby. Pravidelné samovyšetrovanie prsníkov síce môže žene zachrániť život, najmä ak po nahmataní hrčky okamžite navštívi lekára, avšak až tretina karcinómov sú malé kalcifikované ložiská, ktoré rukou nedokáže nahmatať ani skúsený lekár. Dokáže ich odhaliť iba mamograf. „Otázka samovyšetrovania je pomerne zložitá, nie každá žena je schopná odborne sa vyšetriť,“ poznamenal Andrašina.

Napriek tomu väčšinu žien podľa Andrašinu k lekárovi privádza nález hrčky v prsníku. Na rakovinu môže poukazovať aj zmena kože na prsníku ktorá sa podobá pomarančovej kôrke, vtiahnutie bradavky alebo zväčšenie uzliniek v pazuche alebo v nadklučkovej jamke. „Ale to sú už príznaky neskoršieho ochorenia,“ poznamenal.

Rakovina prsníka je najčastejšou formou rakoviny žien a postihuje najmä ženy vo veku 55 až 65 rokov, ale môže sa objaviť aj skôr. Asi 75 percent pacientok má viac ako 50 rokov. Mamografické vyšetrenie by mali absolvovať ženy vo veku od 40. do 69. roku života každé dva roky, avšak aj mladšie ženy pri podozrení na zhubný nádor. Taktiež tie pred plastickou operáciou na vylúčenie skrytého malígneho nádoru prsníka či po operáciách prsníka.

Autor: TASR Zdroj: www.diva.sk Link: http://www.diva.sk/…azde-2-roky/

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM