Technológie

Na Mars poletí prvý európsky rover: Dostal meno po vedkyni, ktorá objasnila štruktúru DNA

Prieskumné robotické vozidlo (rover), ktoré európska a ruská vesmírna agentúra plánujú vyslať na Mars v roku 2020, pomenovali po anglickej vedkyni Rosalinde Franklinovej.

Ilustračný obrázok k článku Na Mars poletí prvý európsky rover: Dostal meno po vedkyni, ktorá objasnila štruktúru DNA
5
Galéria
Zdroj: TASR

Názov pre robotické vozidlo oznámili vo štvrtok astronaut Tim Peake a britský minister pre vedu Chris Skidmore, informovala agentúra AP. Víťazné pomenovanie vybrali spomedzi viac ako 36.000 návrhov ľudí, z ktorých skupina odborníkov urobila finálny výber.

Franklinová bola britská vedkyňa, ktorá sa pričinila o objav a objasnenie molekulárnej štruktúry DNA. Na základe jej RTG snímok štruktúry DNA mohli ďalší dvaja vedci, James Watson a Francis Crick, dospieť k objaveniu dvojzávitnicovej štruktúry DNA.

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

Peake ju označil za „jednu z veľkých britských vedcov, ktorá odhalila tajomstvá ľudského života z hľadiska objasnenia DNA“.

Osadenie rovera s vrtákom a automatickým ramenom na Mars, schopného pátrať po stopách minulého či súčasného života na tejto planéte, je cieľom druhého štádia misie ExoMars. Podieľajú sa na nej spoločne Európska vesmírna agentúra (ESA) a ruský Roskosmos.

Foto: ilustračné

Americká sonda InSight pristála na povrchu Marsu
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM