han Zo Slovenska

Na ministerstve školstva si povedali DOSŤ: Polročné prázdniny sú NADBYTOČNÉ a rušia sa!

Polročné prázdniny, ktoré sú predelom medzi prvým a druhým polrokom na základných a stredných školách a trvajú jeden deň, sa od nasledujúceho školského roka zrušia.

Ilustračný obrázok k článku Na ministerstve školstva si povedali DOSŤ: Polročné prázdniny sú NADBYTOČNÉ a rušia sa!
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Vyplýva to z novely vyhlášky rezortu školstva o podrobnostiach o organizácii školského roka na školách. Tá nadobudne účinnosť 30. mája.

Zásadná pripomienka

V rámci skráteného medzirezortného pripomienkového konania boli vznesené dve pripomienky, z toho jedna zásadná. Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku žiadal stiahnuť návrh. Polročné prázdniny vnímajú školskí odborári ako súčasť školských prázdnin a nevidia praktický dôvod na zmenu zaužívaného stavu.

„Poskytnutie polročných prázdnin bolo psychologickým predelom medzi ukončením hodnotenia v prvom polroku a novým hodnotením v druhom polroku. Bez poskytnutia polročných školských prázdnin by žiaci ukončili klasifikáciu v jednom polroku a pokračovali by hneď v ďalšom polroku, bez toho aby si uvedomili hodnotenie výsledkov za predchádzajúci polrok a prípadnú potrebu sa zlepšiť v jednotlivých oblastiach,“ skonštatovali školskí odborári. Rezort školstva pripomienku neakceptoval.

Nemajú vplyv

„Polročné prázdniny sa rušia najmä z dôvodu nadbytočnosti vzhľadom na to, že trvanie polročných prázdnin neprináša žiadne pozitívne vplyvy na žiakov v školách,“ uviedol rezort školstva v predloženom materiáli. Z aplikačnej praxe podľa ministerstva vyplýva, že polročné prázdniny nepostačujú na ich regeneráciu a javia sa ako problematické, či už pre zamestnancov škôl alebo pre zákonných zástupcov žiakov.

Podľa zákona o výchove a vzdelávaní (školský zákon) ministerstvo školstva každoročne do 31. mája zverejní termíny školských prázdnin v období školského vyučovania na svojom webovom sídle na tri po sebe nasledujúce školské roky.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM