Anton Hrachovský Správy

Na Nábreží pribudne interaktívny park: Odkazovať bude na históriu mesta

Novozámčania sa môžu tešiť na nový interaktívny park. Bude odkazovať na históriu mesta a prepojený bude s parkmi v iných slovenských a maďarských mestách.

Ilustračný obrázok k článku Na Nábreží pribudne interaktívny park: Odkazovať bude na históriu mesta
Zdroj: Mesto Nové Zámky

Novozámčanom a návštevníkom mesta by mal od roku 2019 slúžiť na oddych nový interaktívny park. Situovaný by mal byť pri hrádzi, na sídlisku Nábrežie. Podľa radnice by mal hravou formou približovať históriu mesta a to vo forme typických novozámockých bášt. Ide o výsledok spolupráce v rámci projektu Cultplay spadajúceho pod Program INTERREG V-A Slovenská republika – Maďarsko.

Cultplay v Nových Zámkoch

Cieľom tohto projektu je zvýšenie atraktivity pohraničnej oblasti vytvorením nových turistických oblastí s vlastnými produktmi a značkami vybudovanými na spoločnej histórii partnerských miest. Za realizáciu sa v roku 2017 vyslovilo 91% novozámockých poslancov.

Do projektu sa zapojili aj Komárno, Hurbanovo, Kolárovo, Šaľa či Svodín a tiež maďarské mestá Komárom, Tata, Oroszlány a Kisbér.

„Začiatok výstavby sa odvíja od procesu ukončeniu verejného obstarávania na dodávateľa stavebných prác – VO podlieha kontrolným procesom poskytovateľa NFP pred vyhlásením výzvy aj pred podpisom zmluvy s úspešným uchádzačom a dĺžku tohto procesu nevieme ovplyvniť,“ povedala Denisa Felixová, vedúca odboru sociálnych vecí, školstva a kultúry z Mestského úradu.

Ihrisko bude ležať na parcele č.6825/1, čiže pri hrádzi, niekde medzi garážami pri reštaurácii Spirit a ´červeným mostíkom´ cez rieku Nitru.

Tematický park za 400-tisíc

Nové Zámky tak získali nenávratný finančný príspevok z prostriedkov Európskej únie v spolupráci s ďalšími deviatimi slovenskými a maďarskými mestami. Celkový schválený rozpočet projektu je takmer 2,5 milióna eur.

Z toho je určených takmer 400-tisíc pre projekt v Nových Zámkoch. Na túto sumu prispeje Európsky fond regionálneho rozvoja 85% (cca 340-tisíc eur), štát 10% (cca 40-tisíc eur) a mesto Nové Zámky 5% (cca 20-tisíc eur).

„Ihriská majú jednotnú koncepciu a podkladom pre ich vybudovanie je vypracovaná projektová dokumentácia pre každé mesto – u slovenských partnerov vybudovanie ihriska v tvare repliky pamätihodnosti z maďarskej strany a u maďarských partnerov slovenské pamätihodnosti. Výnimkou sú Nové Zámky, kde bude vybudovaná replika šesťuholníkových bášt z vlastnej histórie. Pri obstaraní a výstavbe postupuje každý z partnerov samostatne – spoločne sú riešené sprievodné podujatia, wokshopy a publicita, na otvorenie každého ihriska budú pozvaní aj ostatní partneri,“ vysvetlila Denisa Felixová.

Každý z parkov (vo viacerých zúčastnených mestách) bude návštevníkov smerovať na ďalší park. Termín ukončenia projektu je naplánovaný do konca roka 2019.

Parky sa budú využívať ako detské ihriská, ich súčasťou budú aj rozšírené informácie o ostatných atrakciách v partnerských obciach dostupné formou internetovej aplikácie v slovenčine, maďarčine a angličtine.

Foto: ilustračné

Zdroj: ZBGIS
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM