Lucia Lauková Správy Rôzne

Na nebezpečné počasie upozorní starostov SMS: Dostávať by ich mohli aj občania

Starostovia dostávajú SMS s upozornením o nebezpečnej meteorologickej situácii.. Pracuje sa na tom, aby meteorologické výstrahy chodili vo forme správ aj priamo občanom.

Ilustračný obrázok k článku Na nebezpečné počasie upozorní starostov SMS: Dostávať by ich mohli aj občania
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Sekcia krízového riadenia Ministerstva vnútra (MV) SR posiela starostom obcí SMS s upozornením, že nad ich územím sa môže vyskytnúť nebezpečná meteorologická situácia. Informoval o tom riaditeľ sekcie Marián Dritomský. Starostovia obcí sa tak môžu pripraviť vopred na mimoriadnu udalosť a môžu to oznámiť svojim občanom cez miestny rozhlas alebo pomocou sirén.

Kontaktujú aj starostov

Dritomský povedal, že ak Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydá nejakú výstrahu, ide to automaticky na MV SR do sekcie krízového riadenia a odtiaľ na okresný úrad v sídle kraja na koordinačné stredisko integrovaného záchranného systému. „Na koordinačnom stredisku dochádza k vyrozumeniu výjazdových skupín odborov krízového riadenia na okresných úradoch v prípade výstrahy prvého, druhého a tretieho stupňa. V prípade závažnejších výstrah druhého a tretieho stupňa koordinačné stredisko vyrozumieva aj všetkých starostov, kde je vydaná výstraha prostredníctvom SMS,“ objasnil postup Dritomský.

SMS priamo občanom

Pri smogových výstrahách putuje informácia aj na regionálny úrad verejného zdravotníctva, ozrejmil.

V súčasnosti sa pracuje na tom, aby meteorologické výstrahy chodili priamo občanom vo forme SMS. „Tento systém sa nazýva Reverse 112 a členské štáty Európskej únie sa zaviazali vybudovať takýto systém. Pracuje sa na tom aj na Slovensku, momentálne sme robili analýzu,“ uzavrel Dritomský.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM