Webnoviny - Svet

Na povodne dá Tipos 40 miliónov eur

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA/Michal Lichanec KOŠICE 27. augusta (WEBNOVINY) – Na záchranné práce a odškodnenie obyvateľov postihnutých povodňami vyčlení vláda ďalších 40 miliónov eur. Získa ich od národnej lotériovej spoločnosti TIPOS, a.s, ktorá by mala do 10. októbra uhradiť mimoriadny odvod do štátneho rozpočtu vo výške 20 miliónov eur a ďalších 20 miliónov eur odvedie postupne vo viacerých splátkach. Vláda dnes preto schválila návrh novely zákona o hazardných hrách, ktorý by mal parlament prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Po dnešnom zasadaní vlády v Košiciach o tom informovala premiérka Iveta Radičová a minister financií Ivan Mikloš.

Po skončení rokovania Radičová uviedla, že za 50 dní fungovania vláda alokovala na úhradu záchranných prác a likvidáciu škôd po povodniach už 110 miliónov eur. Doložila, že celkové škody po povodniach presiahli podľa predbežných odhadov 750 miliónov eur, „no nevieme dať túto sumu naraz, ale postupne budeme poskytovať ďalšie prostriedky“. Dodala, že v súvislosti s povodňami vláda už požiadala aj o peniaze z európskeho sociálneho fondu. „Snažíme sa nájsť prostriedky, aby sme pomohli predovšetkým rodinám, ktoré prišli o strechu nad hlavou, ale aj obciam,“ povedal Radičová.

Ako uviedol minister pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja Zsolt Simon, na záchranné práce pri povodniach kabinet minulú stredu schválil 13,3 milióna eur. Ďalších 39,4 milióna dá na úhradu škôd po povodniach, ktoré vznikli na majetku miest a obcí a ďalších 10 miliónov eur získajú samosprávne kraje na opravu ciest. Okrem toho štyri milióny ministerstvo vyčlení aj na čistenie odvodňovacích kanálov.

Vláda zároveň prerokovala komplexný program prevencie pred povodňami. Materiál podľa premiérky Ivety Radičovej obsahuje krátkodobý a strednodobý program prevencie pred povodňami, vrátane zmien vo využívaní eurofondov, hovorí o prioritách a riešeniach, vrátane koordinácie záchranných zložiek, nasadenia ozbrojených síl, signalizácie pred povodňami a monitorovania vodných tokov. Súčasťou návrhu je aj výška finančných prostriedkov, ktoré štát investuje do prevencie pred veľkou vodou.

Vláda odvolala z funkcie splnomocnenca pre územnú samosprávu Jána Turčana a zrušila tento post. Vytvorila funkciu splnomocnenca vlády pre verejnú správu, integrovaný manažment povodí a krajiny a za splnomocnenca vymenovala Martina Kováča, ktorý pôsobil v ZMOS. Podľa premiérky by mal tento splnomocnenec riešiť zásadné otázky rozvoja územnej samosprávy, komunálnej reformy, prijatia a realizácie systémových opatrení na znižovanie povodňových rizík, rizík sucha a adaptácie krajinnej štruktúry na zmeny klímy v Slovenskej republike.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM