Správy Ona

Na rakovinu prsníka zomrie zbytočne ročne 300 Sloveniek: Nepodceňujte prehliadky!

Na Slovensku zomrie každoročne zbytočne 300 žien na rakovinu prsníka. V rámci roku prevencie na to upozornilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Pripomína, že ak by sa ochorenie vďaka preventívnej prehliadke podchytilo včas, zachránilo by sa aj viac ľudských životov.

Ilustračný obrázok k článku Na rakovinu prsníka zomrie  zbytočne ročne 300 Sloveniek: Nepodceňujte prehliadky!
13
Galéria
Zdroj: TASR

Tento rok plánuje rezort zdravotníctva spustiť skríning prsníkov. Úmysel MZ SR pripomenul štátny tajomník Stanislav Špánik. „V roku 2019 chceme zvýšiť záujem o prevenciu, podporiť zodpovednosť za vlastné zdravie, presadzovať aktívny prístup k zdravému životnému štýlu a zvýšiť kvalitu života,“ uviedol.

Dodal, že tieto ciele vníma MZ ako „zásadné“, najmä v súvislosti s ochoreniami, ktorým je možné predchádzať. Znížiť výskyt nádorových ochorení, ktoré by mali byť u slovenských pacientov rozpoznané rýchlejšie, si za cieľ kladie aj Národný onkologický program (NOP), ktorý ministerstvo pripravilo.

Zdravotné poisťovne otvorili rok prevencie onkologických ochorení skríningom rakoviny hrubého čreva. Keďže je rakovina druhou najčastejšou príčinou úmrtí na Slovensku, ťažiskový dôraz v programe kladie MZ SR na prevenciu, diagnostiku, včasnú liečbu, podpornú, ale aj paliatívnu starostlivosť.

Foto: ilustračné

Mamografia
13
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM