ELA Politika

Na Remišovej ČASOPIS sa poskladajú Slováci! Ministerstvo zaň vyfasovalo mastnú POKUTU

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR dostalo pokutu vo výške 5500 eur za časopis Lepšie Slovensko.

Ilustračný obrázok k článku Na Remišovej ČASOPIS sa poskladajú Slováci! Ministerstvo zaň vyfasovalo mastnú POKUTU
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Ministerstvu pokutu vyrubil Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), o čom vo štvrtok informoval riaditeľ odboru komunikácie rezortu Martin Dorčák.

Zneužila časopis?

„Jedna z prvých vecí, ktorú som urobil po nástupe do funkcie, bolo zastavenie vydávania tohto časopisu s veľmi otáznym prínosom pre informovanie ľudí o eurofondoch. Už v minulosti sme viackrát poukazovali na to, že Veronika Remišová ho zneužívala na svoju propagáciu pred predčasnými voľbami,“ vyhlásil minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

Jeho predchodkyňa na úrade Veronika Remišová prišla s nápadom na vydávanie časopisu tesne predtým, ako končila na úrade a blížili sa parlamentné voľby. Svoj nápad vtedy zdôvodnila takto: „Chceme, aby mal väčší dosah (časopis pozn. red.) na ľudí, aby naozaj ľudí informoval o pekných projektoch, ktoré vďaka eurofondom vznikli v ich okolí a vidíme to aj z prieskumov, pretože vidíme, že informovanosť o eurofondoch je veľmi malá,“ tvrdila začiatkom roka Remišová.

Pol milióna eur

Časopis mal rezort stáť pol milióna eur. Celkovo päť miliónov výtlačkov v desiatich vydaniach bolo určených do domácností v krajských mestách. Remišová odmietala, že by išlo o predvolebnú kampaň za štátne peniaze. Načasovanie označila za čisto náhodné.

Problém bol podľa neho taktiež v zle nastavenej distribúcii. Časopis, ktorý mal informovať občanov o tom, kam putujú eurofondy, sa podľa Rašiho vôbec nedostal k ľuďom z menších miest či obcí. Dodal, že ÚVO navyše zistil porušenie zákona o verejnom obstarávaní.

Úrad skonštatoval, že rezort pri zadávaní zákazky na predmet zákazky Tlač a distribúcia časopisu porušil niekoľko paragrafov zákona o verejnom obstarávaní.

Poskladajú sa občania

Konkrétne išlo princípy nediskriminácie hospodárskych subjektov a proporcionality a princípy transparentnosti, rovnakého zaobchádzania a nediskriminácie hospodárskych subjektov. Tieto porušenia podľa ÚVO mohli mať vplyv na výsledok verejného obstarávania.

Podľa Rašiho ide o jednu „z ďalších faktúr za nekompetentnosť bývalej ministerky, na ktorú sa poskladajú občania Slovenskej republiky.“

Časopis Lepšie Slovensko bol distribuovaný takmer do pol milióna domácností v krajských mestách. Pri počte šiestich vydaní periodika MIRRI SR zaplatilo za tlač a distribúciu spolu viac ako 350-tisíc eur s daňou z pridanej hodnoty (DPH).

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM