Lucia Lauková Správy

Na severe Slovenska pokračuje pravá zima: Sneženie má prísť aj na západ

Zvyšok územia, kde doteraz sneh chýbal, by mala pokryť biela perina. Sneženie má prísť už v piatok od severozápadu.

Ilustračný obrázok k článku Na severe Slovenska pokračuje pravá zima: Sneženie má prísť aj na západ
Zdroj: TASR

Výrazné sneženie bude na severe pokračovať aj počas štvrtka. Ako uvádza imeteo.sk sneženie by však malo doraziť aj do ďalších oblastí nášho územia. Hlavne v noci na sobotu treba byť na cestách opatrní.

„Zatiaľ čo sever zasypáva množstvo snehu a v nasledujúcich hodinách ešte bude, tak zvyšok územia, najmä západ, juh a východ zostáva bez snehu. Aj toto by sa však malo zmeniť aj keď dočasne,“ píše portál.

Našim územím má prejsť najskôr teplý a za ním studený front. Ako vysvetľuje imeteo.sk prechod týchto frontálnych vĺn prinesie na naše územie zrážky, ktoré by mali byť spočiatku na celom našom území snehové.

„Sneženie príde v piatok po 15:00 od severozápadu. Rozsneží sa na celom západnom a na väčšine stredného Slovenska. Do sobotňajšieho rána by malo napadnúť od 3 do 10 cm,“ uvádza portál.

Na najviac snehu sa majú pripraviť oblasti Malých Karpát a Javorníkov, kde môže pripadnúť aj cez 15 cm čerstvého snehu. „Bude sa tu totiž prejavovať náveterný efekt,“ upozorňuje imeteo.sk. Dodáva však, že sneh, ktorý napadne, bude mokrý a ťažký. Počas soboty by mali na západnom Slovensku stúpať teploty nad nulu a sneh sa tak začne topiť. Okrem toho sa bude do sneženia miešať aj dážď.

„V sobotu večer by sa však malo opäť ochladzovať, a tak je ako taká nádej, že sneh sa v niektorých oblastiach západného Slovenska aj udrží,“ predpokladá portál.

Inak by tomu malo byť na strednom a východnom Slovensku, kde by malo snežiť a dážď sa tu neočakáva. Zrážky tu však budú podľa imeteo.sk o niečo slabšie ako na západe a na severozápade.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM